Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Beauty 1 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

5 tips om acne-littekens zichtbaar te verminderen

Als je eenmaal van je acne af bent, is de kans groot dat er nog steeds littekens op je huid zichtbaar zijn als gevolg van deze aandoening.

In de meeste gevallen verdwijnen de littekens niet als sneeuw voor de zon, maar gelukkig zijn er wel een aantal manieren die ze op den duur zichtbaar kunnen verminderen of zelfs laten verdwijnen. Met de juiste huidproducten – en een beetje geduld – zal jouw huid na een tijdje hopelijk weer de oude zijn.

1. Gebruik dagelijks een crème met SPF

Wanneer je je huid te lang blootstelt aan de zon, zal dit het herstellingsproces vertragen. Daarnaast stimuleert de zon ook de productie van pigment en dus zullen je acne-littekens donkerder en zichtbaarder worden. Het is super belangrijk om je huid elke dag te beschermen tegen UV-stralen, en al helemaal als je van je littekens af wilt komen. Geen zin om een extra stap toe te voegen aan je ochtendroutine? Investeer dan in een dagcrème met SPF.

2. Exfolieer je huid met AHA en BHA

Exfolieer je huid met wát? AHA staat voor alfahydroxyzuur zoals glycolzuur en melkzuur (anti-veroudering) en BHA staat voor betahydroxyzuur zoals salicylzuur (anti-bacterieel en ontstekingsremmend). Beide zuren zorgen ervoor dat het buitenste laagje dode huidcellen wordt losgeweekt en nieuwe cellen de kans krijgen omhoog te komen, zónder je huid te beschadigen. Hierdoor zul je nieuwe cellen aanmaken en een egalere en gladdere huid krijgen.

Bij de apotheek of de drogist diverse serums en crèmes vinden waar deze zuren in zitten verwerkt. Let wel: gebruik deze niet wanneer je veel aan de zon wordt blootgesteld, je huid is zich immers aan het vernieuwen waardoor deze sneller beschadigt raakt.

3. Ga voor producten die rijk zijn aan vitamine C

Ascorbinezuur, ook wel vitamine C genoemd, is een zuur dat ook helpt om je huid stralender te maken. Het werkt namelijk ontstekingsremmend en vervaagt pigmentvlekken. Schaf bijvoorbeeld een dagcrème of serum aan die rijk is aan vitamine C. Dit is natuurlijk ook gewoon tijdelijk als extra hulpmiddel te gebruiken.

4. Kalmeer je huid met oliën

Om je beschadigde huid te herstellen, kalmeren en verzachten kun je herstellende oliën gebruiken. Een voorbeeld hiervan is rozenbottel-olie, dat ook wordt gebruikt om brandwonden te helen. Je kunt zulke oliën los kopen en bijvoorbeeld een paar druppeltjes mengen met je dagcrème of voor het slapen op je gereinigde huid aanbrengen.

5. Trakteer jezelf op een schoonheidsbehandeling

Er bestaan verschillende schoonheidsbehandelingen die speciaal zijn ontwikkeld om littekens op de huid te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een Intense Pulsed Light (IPL) behandeling of microdermabrasie behandeling gaan. Hoewel je voor deze behandelingen wel in één keer een groter geldbedrag moet uitgeven, hebben ze op de langere termijn vaak het grootste effect. Ze zorgen er namelijk voor dat de huid haar opperste laag gaat vernieuwen, waardoor je littekens minder zichtbaar worden. Voor een persoonlijk advies kun je vanzelfsprekend het best even een schoonheidsspecialiste raadplegen.

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.