Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 11 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Het leven heeft veel voordelen als je een zus hebt en wel om deze redenen

Je zus is de beste, dat wist je zelf allang. Maar waarom eigenlijk? Naast de gezelligheid en de familieband zijn er ook daadwerkelijke voordelen van het hebben van een zus. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Je zusje

Af en toe wil je de haren uit haar kop trekken, maar over het algemeen is het hebben van een zus top. Tuurlijk zijn er af en toe ook lastige momenten en die typische zussen-ruzies, maar aan het einde van de dag is het hebben van een zus of zusje het beste cadeau dat je ouders je hebben gegeven.

Naast dat het ervoor zorgt dat je twee garderobes hebt om uit te kiezen, blijkt het ook zo te zijn dat het voordelig is voor je fysieke en mentale gezondheid.

1. Zussen maken je aardiger

Onderzoek toont aan dat simpelweg het hebben van een zus ervoor zorgt dat je aardiger bent. Ja, dat geldt ook voor zussen die constant bekvechten. Zussenliefde is niet de vergelijken met andere soorten liefde en je groeit op als een aardiger en zorgzamer persoon.

2. Zussen zorgen voor minder negatieve emoties

Of je nu een oudere of jongere zus hebt, ze zorgt er voor dat je meer positieve emoties ervaart. Een onderzoek van Bringham Young University heeft aangetoond dat mensen met een of meerdere zussen minder schuldgevoel, eenzaamheid en angstgevoelens ervaren. Hierbij maakt het leeftijdsverschil tussen de zussen niks uit.

3. Zussen laten je meer geliefd voelen

Dit is natuurlijk ook wel logisch omdat jouw zus de beste is, maar de Bringham Young University heeft ook uitgevonden dat het écht zo is. Vooral volwassenen geven aan dat ze zich meer geliefd voelen door hun zus(je). Zelfs na duizenden kleine ruzies weet je dat de liefde van je zussie onvoorwaardelijk is.

4. Door een zus ga je minder snel scheiden

Misschien denk je nog lang niet aan trouwen, maar mocht de gedachte we eens in je opkomen dan hoef je niet bang te zijn voor een scheiding. Onderzoek toont aan dat hoe meer zussen iemand heeft, hoe groter de kans is dat ze een gelukkig huwelijk hebben.

Volgens sociologie professor Donna Bobbitt-Zeher is het zo dat met elke extra zus de kans op een scheiding verkleint met 2%. Hoe is dat te verklaren? Misschien omdat je zoveel gezeik hebt met veel zussen dat je later makkelijker omgaat met conflicten. Zijn die ruzie toch nog ergens goed voor.

5. Zussen zorgen voor betere communicatie

Zussen hebben een positieve invloed op de hele familie. Het schijnt zo te zijn dat gezinnen met minstens één dochter makkelijker over emoties praten. Vandaar dat jullie zulke gezellige familiediners hebben.

Fun fact: zonen zorgen juist voor het tegenovergestelde wanneer het aankomt op praten over gevoelens.

6. Zussen maken je onafhankelijker

De universiteit van Ulster heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het hebben van een zus ervoor zorgt dat je onafhankelijker bent en meer gefocust op je doelen. Vooral bij families waar het allemaal niet zo soepeltjes loopt, blijkt het vaak zo te zijn dat de band tussen zussen alleen maar sterker wordt, waardoor jullie allebei onafhankelijker zijn.

7. Zussen maken je gebalanceerd

Omdat je zo direct en open communiceert met je zus(sen) word je een meer gebalanceerd persoon. Tony Cassidy, onderzoeker aan de universiteit van Ulster, zegt het volgende: “Emotional expression is fundamental to good psychological health.” En dat is precies waar je zuslief zo goed in is.

Dus, de volgende keer dat jullie weer boos op elkaar worden om een reden die jullie allebei een uur later vergeten zijn, denk hier even over na. Op de lange termijn zijn jullie goed voor elkaars mentale gezondheid en geluk. En dat zijn natuurlijk grote voordelen. Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat ze die lievelingstrui van je zomaar mag houden.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.