Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 9 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Soft living: wat is het en waarom verkiest Gen Z dit boven carrière maken?

Living a soft life – het is een term die levensstijl van veel Gen Z’ers beschrijft. Waar het eerst nog ging om carrière maken en groots leven, gaat het nu om de kleinere dingen in het leven. Gen Z verkiest slow experiences boven de rush en dit is waar deze beweging vandaan komt.

We hoeven helden meer te zijn, we willen gewoon rust en peace of mind. En soft life klinkt heerlijk, letterlijk een zacht en comfortabel leven.

Wat is een ‘soft life‘?

Zoek je de term op TikTok, dan zie je een aesthetic, maar het is meer dan dat. Een ‘soft life‘ is een levensstijl in teken van gemak zonder dat het hard werken, opoffering en narigheid vereist. Het bestaat uit vreugdevolle, ontspannen ervaringen zoals een selfcare day, een nieuwe hobby uitproberen of brunchen met vrienden. In wezen komt een zacht leven neer op het fundamentele recht van de mens op een leven waarin gemak en plezier de boventoon voeren.

@annemarie_akin

a quiet life is a peacefully perfect life 🕊 #tranquility #peacefullife #afternoonchill #selfcare

♬ Summer Background Jazz – Jazz Background Vibes

Een beweging ontstaan in de pandemie

Deze levensstijl is overduidelijk ontstaan in de lockdown-periodes. We namen allemaal verplicht een stap terug, waardoor het leven kleiner, trager en eenvoudiger werd. De prioriteiten in het leven werden opnieuw geëvalueerd. In sommige ogen ‘saai’, maar anderen waardeerden de rust enorm. Ineens vraag je jezelf af ‘is dat drukke en grootse leven alle stress wel waar?’ en ‘wat als ik genoegen neem met minder grootse dromen, om mijn leven in meer in gemak te leiden?’

The soft life is het antwoord op the hustle culture, waar grootse doelen behaald worden, maar waar ook de één na de ander uitvalt met een burn-out.

Quiet quitting: deze nieuwe carrièretrend op TikTok moet burn-outs voorkomen

 

The soft life als protest tegen kapitalisme

Het lijkt (voor de oudere generatie) soms simpel en lui, maar het heeft lef nodig om te kiezen voor een kleiner leven. Het afwijzen van de norm om de “harde werker” te zijn die het kapitalisme verlangt, is een vorm van protest. In een zacht leven aanschouw jij je baan als side hustle en stop je de meeste energie in jezelf en de dingen waar jij blij van wordt.

Wat we zien is dat bedrijven ook meegaan in deze ontwikkeling. We shiften van een hustle culture naar een human culture, waarin remote werken en vierdaagse werkweken steeds normalen worden.

 

View this post on Instagram

 
A post shared by Rachel Elizabeth Cargle (@rachel.cargle)

Tijd als grootste luxe

Wil jij jouw leven ook iets zachter maken voor jezelf? Aanschouw dan tijd als het grote goed, in plaats van geld. Zie het als een rijkdom om een bare minimum monday te hebben, omdat je toch tijd genoeg hebt voor jezelf. In de kern gaat soft living over het terugkrijgen van vreugde in je leven door vrije tijd en simpele bezigheden, wat betekent dat je eigenlijk niets hoeft te kopen om deze levensstijl te omarmen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.