Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Events 18 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

ADE 2022 survival guide: zorg goed voor jezelf en elkaar

Het Amsterdam Dance Event staat voor de deur en dat betekent vijf dagen lang feesten. Leuk, maar ook slopend. Er zijn best wat dingen waar je op wil letten deze week: van gehoorbescherming tot uitrusting – wij zetten alle survivaltips op een rij.

We schreven eerder al over de gaafste feestjes. Nu de tickets binnen zijn en al onze vrienden bij elkaar geraapt, is het tijd om je voor te bereiden op de komende dagen.

ADE 2022: zo zorg je goed voor jezelf (en anderen)

Je gaat waarschijnlijk niet elke nacht je nodige acht uur schoonheidsslaapje halen en ook je lever vervloekt je na de zevende vodka-sprite. Daarom zetten wij een aantal handige punten op een rij.

1. Wees uitgerust

Je weet dat uitgaan het lichaam veel energie kost. Je bent de hele avond of dag aan het bewegen en door het drinken van alcohol wordt je lever ook hard aan het werk gezet. Daarnaast ga je later naar bed dan normaal, waardoor je biologische klok een beetje (lees: enorm) van slag raakt. Zorg daarom dat je goed uitgerust aan ADE begint en dat je waar kan ook goed uitslaapt. Als jij woensdag en vrijdag een feestje pakt, is het verstandig om donderdag even helemaal niks te doen.

2. Eet goed en gezond

Je hoeft natuurlijk geen alcohol te drinken tijdens het uitgaan. Wil je toch graag een glaasje (of vijf) achterover gooien, is een stevige bodem van cruciaal belang. Als je genoeg hebt gegeten, wordt alcohol langzamer opgenomen en heb je uiteindelijk ook meer energie om de hele avond te dansen. Een combinatie van eiwitten en koolhydraten is hierbij erg belangrijk.

3. WATER!

Het is hopelijk geen nieuwe informatie dat water belangrijk is wanneer je hebt gedronken. Drink water. En veel ook. En als je een vriend hebt die “geen water drinkt” omdat “het niet lekker is”, vertel hem dan dat hij zich niet moet aan moet stellen en volwassen moet worden.

Alcohol droogt je lichaam namelijk uit, waardoor het extra belangrijk wordt om te blijven hydrateren. Neem tussendoor een watertje en je zult zien dat je kater ver te bekennen is de volgende dag. Een extra tip: vul alvast een flesje water en zet die naast je bed voor als je thuiskomt. Geloof ons als je we vertellen dat je hier ‘s ochtends heel blij mee bent.

4. Wees lief voor je oren

Bij een feestje hoort muziek, maar we weten allemaal dat het vaak té hard staat. Kies daarom een plek in de zaal uit die op een veilige afstand van de boxen staan. Bij geluidsdrukken hoger dan 80 dB is het verstandig om oordoppen te gebruiken (doe nou maar gewoon). Op deze manier hoor je de muziek nog steeds goed, kun je makkelijker communiceren met je vrienden en je beschermt je gehoor.

Meer info over je gehoor beschermen? Check dan deze pagina van Celebrate Safe.

5. Doe rustig met junk food

De beste manier om van een kater te herstellen? Vooral geen troep eten.. Hoewel het lijkt alsof je lichaam schreeuwt om pizza’s en pasta’s, hunkert het eigenlijk naar goede vetten (vis!) en vooral veel groenten en fruit. Trust us, je doet je lever echt geen plezier met nóg meer troep. Dus bestel in plaats van een vette hap eens een açai bowl, maak zelf een wrap met falafel of kies voor een broodje makreel. Ga dus niet zielig met je kater voor de derde avond op een rij pizza bestellen, maar kies voor een gezonde maaltijd.

6. Als je gebruikt, wees voorzichtig en voorbereid

Het overgrote deel van de Nederlanders gebruikt geen drugs (xtc), slechts een kleine 10%. Hoor jij bij die 10%? Let dan goed op jezelf en op elkaar. Zorg voor afkoeling, rust (in de chill out) en voldoende vocht (1 glas per uur). Laat je drugs testen en gebruik in ieder geval de RedAlert app, deze app geeft aan welke gevaarlijke pillen er in omloop zijn.

Maar ook als uit de test van bijvoorbeeld een pil blijkt dat het om alleen XTC (MDMA) gaat, loop je risico’s. Als je geen risico’s wilt lopen, moet je niet gebruiken. Medewerkers van een testservice kunnen je informeren over de werking en de risico’s van het middel. Het testen is volledig anoniem.

7. Plan je feestjes

Onze laatste tip: maak tijd vrij om te genieten van je feestje(s). Het is vreselijk om de volgende dag met een schuldgevoel en kater op de bank te liggen omdat je andere afspraken moest afzeggen. Zorg ervoor dat je genoeg rust pakt en gun je lichaam genoeg tijd om bij te komen. Plan dus je stapavond en brakke dag goed in, zodat je optimaal kan (na)genieten en uitbrakken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.