Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Events 16 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

ADE 2023: deze toffe pop-ups en exposities vind je deze week in Amsterdam

Het is de week van ADE. Vanaf aanstaande woensdag begint de grote dansmarathon in de hoofdstad. Uit binnen- en buitenland komen danceliefhebbers naar Amsterdam voor een scala aan feesten. Maar er is meer te doen: deze toffe pop-ups en exposities vind je deze week in Amsterdam.

Amsterdam Dance Event is een viering van de Nederlandse dancescene. Dat doen we dus niet alleen door ‘s nachts te feesten, maar ook door te ontdekken wat de stad overdag te bieden heeft.

ADE 2023: pop-ups, talks en exposities

We hadden het eerder al over toffe feestjes tijdens ADE en de artiesten die wij graag willen zien de komende dagen. Maar nu gaan we het hebben over de randprogrammering van ADE, die minstens net zo fijn is.

Wij Nederlanders vallen met onze neus in de boter, wat de partyscene betreft. We zijn vooruitstrevend, toonaangevend en wereldwijd bekend om onze getalenteerde dj’s. En ook de creatieve kant van de Nederlandse dance-industrie wordt tijdens ADE extra belicht.

Wie danst is vrij | Stadsarchief

Tijdens ADE organiseert Stadsarchief Amsterdam een event rondom het archiveren en tentoonstellen van clubcultuur in het licht van de tentoonstelling Wie danst is vrij: clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu. Interessant om eens te bezoeken. De tentoonstelling is open van 14 oktober 2023 tot 18 februari 2024.

Het creëren van deze tentoonstelling bracht ook meteen nieuwe vraagstukken met zich mee. Tegenwoordig wordt er amper nog gefotografeerd in clubs; telefooncamera’s worden afgeplakt bij de ingang. Hoe kunnen we de nacht anno nu over 20 jaar tentoonstellen als er geen fotografisch beeldmateriaal is? Daarover wordt er op donderdag 20 oktober een panelgesprek gehouden met experts uit archieven, de culturele sector en clubscene. Inclusief tips en tricks voor archiveren. Lees hier hoe jij je aanmeldt.

Dolby x Mercedes | ‘The Hangout’

Laat jezelf tijdens dit evenement onderdompelen in de Dolby kwaliteit tijdens intense luistersessies, in een mixstudio of een huiskamerdemo. Of laat jezelf wegblazen door de perfecte klanken die doorklinken in één van de topmodellen van Mercedes-Benz. De beats worden verzorgd door de crème de la crème uit de technoscene. Denk aan zoals Sefa, KI/KI, Max Cooper, Rodriguez Jr en Len Faki.

Het Dolby Atmos x Mercedes-Benz Hangout-event in de Q-Factory is voor het publiek op donderdag 19 en vrijdag 20 oktober dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur toegankelijk, als onderdeel van het ADE.

G-Star RAW x Sven Marquardt | Fosbury & Sons

Samen met legendarische Bergain-bouner Sven Marquardt lanceert G-Star RAW een collectie vol ‘club couture’. De collectie zal vanaf donderdag 19 oktober een week lang te zien zijn bij Fosbury & Sons.

ADE Live | BAUT Oost

Voor een avond dine and dance moet je deze week bij BAUT in Amsterdam-Oost zijn. Ze serveren op 19 en 20 oktober een 4-gangen menu, inclusief welkomstcocktail. Gedurende de avond schroeft BAUT het volume steeds een stukje op tot je op het puntje van je stoel zit te dansen.

En dat is niet alles, van 17 tot 22 oktober exposeert festivalfotograaf Rutger Geerlings zijn beste werk.

Charlotte de Witte x Don Julio | Charlotada

Van 19 tot 21 oktober aanstaande wordt Theater Amsterdam omgetoverd tot de KNTXT Turbo Club en slaan Charlotte de Witte en Don Julio Tequila de handen ineen om de techno-artiest haar drie favoriete dingen te serveren: Tacos, Tequila en Techno. ‘s Nachts presenteert de KNTXT Turbo Club een spectaculaire, nog niet onthulde, line-up van muzikaal talent en overdag is het de Charlotada, een ontmoetingsplek met een ontspannen sfeer en een speciaal samengesteld menu van taco’s en tequila cocktails, waaronder de Don Julio Blanco Paloma.

De Charlotada is geopend van 12:00 tot 18:00 uur, de toegang is gratis.

Awakenings x Saints & Stars | Gashouder

ADE is een hele work-out an sich. Toch slaat Awakenings de handen ineen met boutiquegym Saints & Stars om geld in te zamelen voor de Johan Cruyff Foundation. Op donderdag 19 en vrijdag 20 oktober geeft Saints & Stars sportlessen in de Gashouder, onder het genot van livesets van dj’s als Samuel Deep, Joyhauser, Philou Louzolo en Mirella Kroes. Zo werk je aan de gezondheid van je lichaam, draag jij iets bij aan het goede doel en heb je een leuke namiddag.

Tickets koop je hier.

Minimal Collective x De School | De School

Minimal Collective opereert op het snijvlak van muziek, kunst en technologie en neemt de kunst- en clubruimte van De School over met een interdisciplinair dag-tot-nachtprogramma: luistersessies in samenwerking met Kantarion Sound, panelgesprekken over de impact van AI in de kunst- en cultuursector, plus livemuziek en kunstinstallaties in samenwerking met Boris Acket.

Hier vind je meer informatie over het programma. 

Filth On Acid Demodrop | De Brakke Grond

Voor alle muziekmakers houdt Filth On Acid, het label van technodj Reinier Zonneveld, een open dag op woensdag 19 oktober van 14:00 tot 15:30. Doe mee voor een enerverende sessie met real time feedback op je demo door de Filth On Acid crew en een Boom Box gevuld met live publiek. Jouw muziek staat centraal naast artiest en labeleigenaar Reinier Zonneveld, DJ en producer Kiki Solvey en labelmanagers Stan Wagterveld en Timo Rasbach.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.