Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 2 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Gezond leven – wat te doen na een intense eetbui?

Gezond leven proberen we allemaal en daar horen natuurlijk ook verstandige voedingskeuzes bij. Spinazie, quinoa en avocado’s; we weten dat dit is wat we moeten eten. Toch betrappen wij onszelf er vaak op dat we zondagavond een hele zak cheese union chips en een reep chocolade naar binnen werken. O ja, en dan nog een paar chocolate chip cookies. Hoe herstel je van een eetbui als je bezig bent met afvallen?

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen en eetbuien

Niet iedereen heeft evenveel last van eetbuien wanneer ze bezig zijn met gewicht verliezen. Als je er wél last van hebt dan weet je als geen ander dat ze enorm frustrerend zijn. Na een hele week leven op alles wat groen is en constant powerfoods in je mik gooien “verpest” je het allemaal met een hele lading aan zooi. Balen.

Maar eigenlijk kan je er zelf niet heel veel aan doen. Etenswaren met een hoge glycemische index zorgen voor een piek in je bloedsuiker waarna een snelle daling volgt. Je kan het oprecht een beetje vergelijken met een “high” van drugs. Wanneer je in die daling terechtkomt wil je, verrassing, steeds meer en meer etenswaren met een hoge glycemische index. Als je dus één eetbui hebt gehad, volgt al snel een volgende.

Wat te doen na een eetbui?

Uiteindelijk heb je natuurlijk zelf in de hand in hoeverre je hieraan toegeeft. Heb je er een keer aan toegegeven, is je eerste gedachte waarschijnlijk dat je nu een hele tijd niks meer gaat eten om weer af te vallen. Maar ook dat is niet bepaald bevordelijk voor je gezondheid. Blijf wel gewoon lichte en vooral gezonde maaltijden eten na een ongezonde eetbui. Je lichaam moet namelijk wel gewoon zijn of haar vitamines binnenkrijgen.

Wees aardig voor jezelf

Ga jezelf vooral niet straffen omdat je een eetbui hebt gehad. Het gebeurde en op het moment genoot je ervan en nu ga je gewoon door waar je was gebleven. Zorg ervoor dat je niet te vaak toegeeft aan deze eetbuien, verder is er niks aan de hand.

Als je bezig bent met afvallen is het belangrijk dat je gezond eet, maar ook beweging is essentieel. Heb je dus een slippertje gehad door vijf Milka-repen naar binnen te proppen, zorg er dan gewoon voor dat je net even iets meer beweegt deze week. Op die manier heb je het weer enigszins gecompenseerd. Drink daarnaast lekker veel water zodat je je spijsvertering een boost geeft. Don’t be too hard on yourself, afvallen moet vooral gezond en geleidelijk gebeuren.

Womens Health Magazine

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.