Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Events 2 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Audio Obscura x SORA: dansen op de muziek van Adriatique onder een magische lichtinstallatie

Waar de meeste organisatoren tijdens ADE alles uit de kast halen, weten de mannen van Audio Obscura dat somehow het hele jaar door te doen. 2023 is pas net begonnen en zij lanceren SORA: een kunstige lichtinstallatie en -show in de Gashouder. Op zaterdag 28 januari veranderde SORA in een rave, met een A-klasse line-up.

Op de line-up die avond: NONOTAK, TRIKK, Henrik Schwarz, Nadia Struiwigh en Adriatique.

Audio Obscura x SORA: dansen op de muziek van Adriatique onder een zee van lichtjes

Audio Obscura staat bekend om hun unieke feesten op adembenemende locaties, denk aan het Rijksmuseum, het G-Star RAW hoofdkantoor (wij waren erbij tijdens ADE 2022), The Loft (een klassieker), Amsterdam Centraal en het Scheepvaartmuseum.

Naast een karakteristieke locatie, weten ze ook nog de Champions League van de dancescene achter de draaitafels te krijgen. Zo ook afgelopen zaterdag, toen Adriatique afsloot in een onherkenbare Gashouder. Ik neem je mee in de avond.

00:20 | Binnenkomst in de Gashouder, waar het publiek langzaam op gang komt

Als we de kou getrotseerd hebben, fietsen geparkeerd hebben en de jassen in de kluizen gestopt hebben, is het tijd om de eerste stappen in de Gashouder te zetten. De Gashouder is zo’n locatie die er bij ieder evenement weer totaal anders uitziet, waardoor je een kleine ‘mentale error’ hebt in het begin. Ook deze avond, maar gelukkig was duidelijk aangegeven waar de bar, wc’s en andere faciliteiten zich bevonden.

Op het moment dat wij binnenkomen draait TRIKK en komt het publiek langzaam op gang. Het tempo ligt iets lager dan ik gewend ben en ik merk dat ik daar even in moet komen. Aan de buitenrand van de menigte wordt er voornamelijk geborreld, maar als we de zaal dieper inlopen merken we dat de stemming er lekker in zit.

01:30 | Live-legende Henrik Schwarz maakt zijn opkomst

Wat me opvalt, is dat er vrijuit gedanst wordt, wat veel goeds doet voor de sfeer. Dat er een vrije sfeer hangt, komt waarschijnlijk door het enorm gemengde publiek. Om 01:30 is het tijd voor één van de parels op de line-up: Henrik Schwarz, een dj die altijd live muziek maakt. Met verschillende vocalen en melodische beats neemt hij mij, en het hele publiek, mee in zijn set. Als hij zijn geliefde remix van ‘Kuar’ draait gaat iedereen helemaal los.

Ondertussen wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de magische lichtinstallatie SORA, die de beleving naar een nieuw niveau tilt. Hij is al mooi om naar te kijken als expositie, maar moet je je eens voorstellen dat je staat de dansen onder deze lichten.

TB_SORA_Rave_HighRes_7666
Henrik Schwarz tijdens Audio Obscura x SORA Audio Obscura

03:00 | Adriatique begint aan hun liveset van 3 uur

De sfeer bouwt steeds verder op en zodra het Zwitserse dj-duo Adriatique hun opkomst maakt is de zaal al in extase gebracht door Henrik Schwarz. Ze beginnen aan hun set en komen meteen met wat opzwepende beats, waardoor ik merk dat er om mij heen nog heftiger gedanst wordt dan eerst. Ik houd wel van deze vibe.

In de 3 uur durende liveset wisselt het duo verschillende tempo’s af: van melodische platen tot wat schellere tracks. Voor we het wisten was begonnen ze aan het laatste halfuur van hun set.

Adriatique tijdens Audio Obscura x SORA

Iets voor zes uur ga ik tevreden naar huis. Vorige editie was het Peggy Gou die bij kunstinstallatie SKYLAR draaide, dit jaar onder andere Adriatique bij SORA… ik ben benieuwd wat Audio Obscura volgend jaar voor ons in petto heeft.

Wil jij de lichtinstallatie van SORA nog bezoeken? Dat kan tot aanstaande zondag 5 januari. Tickets zijn te koop via de website van Unfold.Art.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.