Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Fashion 18 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarde van Birkenstock met 1800% gestegen, dit is de bizarre reden

De wereld van mode en trends staat nooit stil. De afgelopen maanden heeft het Duitse schoenenmerk Birkenstock een wel héél opmerkelijke stijging in waarde van aandelen gerealiseerd. Deze opvallende sprong in prestaties is niet zomaar aan komen waaien. Het is het resultaat van slimme strategieën én onverwachtse kansen. Dit is hoe Birkenstock zo’n enorme stijging voor elkaar heeft geboxt..

Het gaat wel héél goed met de Birken(‘stocks’)…

Een opvallende weg naar nieuw succes

Dat de impact van de knalroze Barbie film immens is, wisten we al wel. Maar deze onverwachtse wending hadden we niet aan zien komen. Birkenstock, die technisch gezien geroast werd in Barbie, heeft een enorme stijging in beurswaarde gerealiseerd.

Oncharmante schoenen voor vrouwelijke vrouwen

De everything pink trend was al een aantal seizoenen aan het opbloeien voordat Barbie in première ging. Toch leidde de film tot een wereldwijd tekort aan roze verf. Als er iets ver af staat van alles wat roze is en alles waar Barbie voor staat, dan zijn het Birkenstocks, en dat is precies wat ervoor heeft gezorgd dat de sandalen in de film te zien waren. Niet één, maar zelfs twee keer. De sandalen staan in de film symbool voor de ultieme oncharmante schoenen voor vrouwen in de ‘echte’ wereld. Hiermee wordt een maatschappelijk statement gemaakt dat de sociaal geaccepteerde normen van vrouwelijkheid uitdaagt.

Ondanks dat het dragen van de sandalen dus eigenlijk afgekeurd werd door Barbie, heeft het gezorgd voor een enorme stijging in populariteit, én dus in waarde van het bedrijf.

Negatieve aandacht is ook aandacht

De impact van deze onverwachtse marketing was dus groots en bewijst dat negatieve aandacht ook aandacht is. De verkoop van Birkenstock schoot omhoog en leidde tot een opmerkelijke stijging van de totale waarde van het merk. Het merk heeft hiermee bewezen dat het niet alleen een favoriet is onder schoenenliefhebbers, maar ook een belangrijke speler is in de alsmaar veranderende wereld van mode-en lifestyle.

6 voorbeelden waarom het marketingteam van Barbie zo geweldig is

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.