Redactie
Redactie Bizarre Bekentenis 13 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Franka (27): ‘Mijn huisgenoten betalen mijn huur, maar dat weten ze zelf niet’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op het verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Vandaag lees je de bizarre bekentenis van Franka*.

“Mijn huisgenoten betalen mijn huur, waardoor ik meer geld overhoud om te sparen”

Franka (27) betaalt zelf niet voor haar huur, omdat ze haar gedeelte doorgerekend in de huurprijs van haar huisgenoten. Deze situatie is er door de jaren heen ingeglipt en de huisgenoten weten nog van niets.

Hi Franka, hoe ben jij in deze situatie terechtgekomen?

“Sinds 2017 woon ik al op mezelf in Amsterdam. Ik en drie van mijn beste vriendinnen wilden graag van het leven genieten in de bruisende hoofdstad. Leuk, maar het vinden van een woning (zéker met vier slaapkamers) is niet makkelijk. Na drie maanden uitgebreid zoeken kwamen we via een collega van mijn vader aan een woning. Een mazzeltje, want hij hoefde er niet de hoofdprijs voor te hebben. Alle vier gingen we €450 per maand betalen, dat is een prima deal. En omdat het via een kennis ging, kregen we meteen een contract voor onbepaalde tijd.

Na twee jaar ging één van die vriendinnen samenwonen met haar vriend, dus kwam er een kamer vrij. Ik besloot deze aan te bieden in een Facebook-groep. Omdat de prijzen in deze twee jaar waren gestegen, besloten we de prijs van deze kamer ook iets op te krikken. Zo konden wij immers allemaal iets minder betalen, mooi meegenomen. We vroegen onze nieuwe huisgenote €600 per maand, waardoor wij zelf slechts €400 betaalden.”

”Door de laatste switch kwam mijn maandelijkse huur op €0. Is dat netjes? Nee.”

En ging het daarna?

”Wij hadden als drie ‘originals‘ besloten om dat niet te communiceren met de nieuwe huisgenote. Zo gezegd, zo gedaan. Na een tijd kwam en wrijving tussen mij en een van de twee vriendinnen. Dus besloot zij een nieuwe woning te zoeken, ik had het huis immers geregeld, dus ik bleef. Opnieuw ging er een advertentie op Facebook. Dit keer vroegen we de nieuwe huisgenote weer €600 euro. Hierdoor gingen mijn vriendin en ik naar €300 per maand. We voelden ons wel schuldig, maar het geld dat het ons bespaarde maakte het de leugen waard.

Na een jaartje besloot die laatste vriendin een studio te zoeken, ze had genoeg geld gespaard en behoefte aan meer rust in huis. Wij betaalden met z’n tweeën €600 aan huur, dus ik besloot haar kamer voor €600 te verhuren aan een jonge studente. Dit is immers nog steeds erg goedkoop voor de locatie en de kamer die zij huurt. Door de laatste switch kwam mijn maandelijkse huur op €0. Is dat netjes? Nee.”

Hoe voel jij je in deze situatie en hoelang wil je dit doorzetten?

”Ik ben weleens bang dat ze huisgenoten achter de daadwerkelijke huur komen, want zij denken dat het maandelijkse bedrag veel hoger ligt. Aan de andere kant denk ik: ik voorzie drie meiden van een woning in Amsterdam, voor alsnog een prima prijs in deze markt. Dus je kan het van twee kanten bekijken.

Nu ik wat ouder ben, krijg ik ook meer behoefte aan een plekje écht voor mezelf. Maar goed, ik kan die meiden dit huis niet laten overnemen, want dan komen ze achter de echte huurprijs. Dus ik wacht denk nog een half jaartje en dan zeg ik dat we het huis uit moeten van de huisbaas, zodat iedereen alvast op zoek gaat naar iets nieuws. Ja mag natuurlijk niet met z’n vieren in één huis wonen, dus dat lijkt me wel een waterdichte reden voor uitzetting.

Ik voel me hier het afgelopen jaar wel enorm schuldig over en zo zou ik het niet weer doen. Het is er langzaamaan ingeglipt en nu is er geen weg meer terug. Ergens ben ik blij als ik dit huis uit ben, dan is dat sneaky gedoe ook klaar.”

Wil je ook (anoniem) je verhaal kwijt? Stuur ons een mailtje via [email protected].

*De echte naam is bekend bij de redactie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.