Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 2 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

#BlackoutTuesday – Waarom social media vandaag vol staat met zwarte foto’s

Het kan je vandaag niet ontgaan zijn: de zwarte foto’s op je Instagram-feed. In plaats van alle perfecte Instagram-foto’s verschenen er vanochtend zwarte foto’s met de de hashtag #BlackoutTuesday op social media. De boodschap is duidelijk, maar toch weet niet iedereen waar dit initiatief vandaan komt. Wij leggen het je uit.

#BlackoutTuesday is een initiatief van de muziekindustrie om ruimte te maken voor de strijd tegen racisme.

#BlackoutTuesday

De afgelopen dagen ging het op social media maar over één ding: de strijd tegen racisme. Naar aanleiding van de moord op George Floyd vorige week stond social media vol met steunbetuigingen, protesten en informatie. De hashtag #BlackLivesMatter was al eerder trending, maar vandaag kwam daar een nieuwe hashtag bij: #BlackoutTuesday. Deze hashtag wordt gebruikt in combinatie met volledig zwarte foto’s.

#BlackoutTuesday is een initiatief van de Amerikaanse muziekindustrie. Op dinsdag 2 juni – vandaag dus – vragen zij om business op pauze te zetten en je te richten op de strijd tegen racisme. Verschillende grote muzieklabels en muzikanten, zoals Peter Gabriel en Mick Jagger, supporten deze movement met nog een andere hashtag: #TheShowMustBePaused.

Geen stilte op social media

Niet alleen de muziekindustrie wordt stilgelegd, ook worden mensen opgeroepen om vandaag niks anders te posten op social media. Dat betekent overigens niet dat er een complete stilte op social media moet ontstaan. Het doel van de hashtag is dat er vandaag juist alleen aandacht wordt besteed aan anti-racisme en Black Lives Matter. Zo kunnen we leren van elkaar en luisteren naar elkaar.

De organisatie roept daarom ook op om alleen de hashtag #BlackoutTuesday te gebruiken. #BlackLivesMatter wordt gebruikt om informatie en andere content te verspreiden. Inmiddels is de hashtag #BlackoutTuesday al miljoenen keren gebruikt. Laat vandaag – en op alle andere dagen – je stem horen en sta op tegen racisme. We doen dit samen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.