Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 30 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom je ook vrij zou moeten nemen als je niet op vakantie kunt

Nu reisplannen worden geannuleerd en het nog niet zeker is wanneer het veilig is om weer op vakantie te gaan, heb je misschien de neiging om gewoon door te buffelen en geen vrije dagen op te nemen van werk. Het voelt zonde van je vakantiedagen om ze op te maken terwijl je er niet echt op uit kunt. Toch zou je ook nu een dag of een paar dagen vrij moeten nemen.

Je lichaam heeft de rust namelijk nodig, juist nu.

Lichaam vertelt of je vrij moet nemen

Voor de mensen die thuiswerken loopt werk en privé in elkaar over. De laptop waar je de hele dag op werkt, is dezelfde laptop die je gebruikt om te videobellen met vrienden. Waar je normaal gesproken je spullen inpakte en naar huis reisde, bestaat het afsluiten van je werkdag soms alleen maar uit één tabblad sluiten en een ander openen. Dat eist z’n tol op je lichaam.

Je lichaam laat vaak eerder weten dat je vrij moet nemen dan je hoofd het wil erkennen. Luister naar de signalen die je lichaam je afgeeft. Als je doorhebt dat je constant vermoeid bent, gekke pijntjes in je lichaam hebt en langer doet over je taken dan normaal, dan is dat een teken dat je een dag of een paar dagen vrij moet nemen.

Toch is het lastig om dat gevoel dat je iets leuks/bijzonders moet doen op een vrije dag van je af te schudden. Langzamerhand begint het normale leven weer op te starten, maar nog steeds is er niet onwijs veel verschil tussen een werkdag en een vrije dag – behalve dat je op die vrije dag geen werk hebt.

Niet zonde dat je vrij bent

De truc om je vrije dag niet als ‘verloren’ te beschouwen, is om dingen te doen waar je normaal gesproken nooit tijd voor maakt en die je echt wil of moet doen. Dat kan iets productiefs zijn, zoals de taak die je al eeuwen voor je uit schuift. Maak ook iets waardoor je dus helemaal tot rust kunt komen: een maskertje en het lakken van je nagels, bijvoorbeeld.

Volgens Apartment Therapy is het slim om van tevoren te bedenken wat je gaat doen als je vrij bent. Plan daarbij activiteiten in die in één of meerdere van deze categorieën thuishoort: ontspanningproductiviteit of plezier. Misschien ben je toe aan alle drie. Dan plan je ‘s ochtends ontspanning in, ‘s middags iets productiefs en ‘s avonds iets dat in de categorie plezier valt.

Ontspannende activiteiten

Dit zijn activiteiten die je normaal gesproken als ‘lui’ bestempelt, en dat is precies wat ze cruciaal maakt voor een goede vrije dag. Een aantal voorbeelden van ontspannende activiteiten zijn:

 • Uitslapen
 • Dutje
 • Maak je favoriete maaltijd en bekijk mensen vanuit je raam
 • Doe eindelijk eens je volledige skin care routine van zeven stappen
 • Iets waar je niet te veel over na hoeft te denken, zoals tekenen/borduren/puzzelen

Productieve activiteiten

Als er al een lange tijd iets op je to-do list staat waar je nooit tijd voor maakt, dan is dit je kans. Sandwich dit wel tussen een ontspannende en plezierige activiteit en probeer het af te krijgen. Misschien schiet je meteen een taak te binnen, anders is hier wat inspiratie:

 • Het uitzoeken van je kledingkast
 • Opruimen van de schuur of een andere ruimte die het hard nodig heeft
 • Het beginnen van een moestuintje
 • Een online cursus

Plezierige activiteiten

Vergeet niet wat activiteiten aan je dag toe te voegen die je echt leuk vindt om te doen. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar hier zijn wat voorbeelden ter inspiratie:

 • Het bakken van een taart
 • Je uitsloven op een 3-gangen-menu
 • Lezen van een boek
 • Doen van spelletjes
 • Picknick in het park met een vriendin op 1,5 meter afstand

Zorg er in ieder geval voor dat je dag er compleet anders uitziet dan normaal gesproken. Het bekijken van YouTube of Netflix zal je best plezier opleveren, maar als je dat normaal al veel doet, wil je dat eigenlijk vermijden als je vrij bent. Een filmavond waarbij je de lichten dimt en een grote bak popcorn maakt, is dan misschien een beter idee.

Inspiratie nodig voor nieuwe hobby’s? 10 hobby’s waar je vandaag nog mee kunt beginnen vanuit huis

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.