Tessa Ham
Tessa Ham Money 8 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

6 simpele tips om ook na de lockdown te blijven sparen

We zitten alweer bijna vier maanden in lockdown en inmiddels verlangen we er allemaal naar om weer eens heerlijk uit eten te gaan of op reis te gaan. Maar eerlijk is eerlijk: hoe vervelend de lockdown ook is, op één aspect van onze levens heeft het wel een positief effect gehad. Onze portemonnee!

Hoe zorg je nou dat je dit volhoudt als de winkels, restaurants en grenzen weer helemaal opengaan? Daarvoor kun je het best nu al in actie komen.

Financiën op orde na lockdown tips

Het is niet gek om je zorgen te maken over wat er gebeurt met het saldo op je bankrekening als de lockdown weer versoepelt. De kans is groot dat je de afgelopen maanden wat extra’s opzij hebt weten te zetten, omdat de verleiding om een impulsaankoop te doen in een winkel er niet was en je jouw geld niet kon uitgeven aan wijntjes op het terras.

Sterker nog, misschien was het groeien van het bedrag op je spaarrekening wel het enige positieve aspect van de afgelopen tijd. Gelukkig kun je als de lockdown straks versoepelt de verleiding weerstaan om geld als water uit te geven en je goede spaargewoonten behouden. We helpen je op weg met zes tips.

1. Geef nu al iets meer uit

Deze tip zag je vast niet aankomen hè? Maar het is helemaal oké om jezelf af en toe te trakteren. Self-care noemen we dat. In plaats van roekeloos geld over de balk te smijten, stel je een bedrag voor jezelf vast dat je voortaan mag uitgeven aan de dingen waar je blij van wordt.

Het is net als met een dieet. Als jij jezelf alle dingen ontzegt waar jij dol op bent, is de kans groot dat jij de levensstijl niet je hele leven volhoudt. Door jezelf af en toe te trakteren (en dit bewust te doen) houd jij je spaargewoontes vol. Zélfs na de lockdown.

2. Automatiseer het sparen

Bedenk voor jezelf een realistisch bedrag dat je elke maand wil sparen en stel daarvoor een automatische afschrijving naar je spaarrekening in. Zo voelt het sparen als één van je vaste lasten. Een vaste last waar je niet over in discussie kan gaan met jezelf. Elke euro die je de rest van de maand nog opzij zet, is mooi meegenomen.

3. Gebruik een app die je helpt

Door precies te weten wat er binnenkomt en wat je uitgeeft, zorg je ervoor dat je – ook na de lockdown – je financiën op orde houdt. Maar wij snappen ook wel dat je geen zin hebt om aan de slag te gaan met een Excel-sheet waarin je precies kan zien hoeveel je deze maand aan boodschappen of iets dergelijks hebt uitgegeven.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig een hoop budget apps die je uit de brand helpen. Hierop zie je vaak niet alleen op welke categorie je kunt besparen, maar kun je ook limieten instellen. Op deze manier krijg je een melding als je bijna je maandelijkse budget aan kleding hebt uitgegeven bijvoorbeeld.

4. Onthoud wat het meest belangrijk is

We hebben het winkelen en uit eten gaan allemaal gemist en zoals we al eerder zeiden is het goed om jezelf af en toe te trakteren. Maar als je nadenkt over wat het meest belangrijk is in het leven, zijn dat toch wel de mensen om je heen. Onthoud dit als de lockdown over is en alles weer open is om je financiën op orde te houden. Een picknick in het park of een coffee to go wandeldate met een vriendin is net zo leuk.

5. Geef geld bewust uit

Er is niets mis met geld uitgeven, als je het maar bewust doet. Zoveel van ons gaven voor de lockdown geld uit zonder er twee keer over na te denken. Geef jezelf in de toekomst minstens 24 uur om na te denken over de aankoop voordat je ‘m doet. Vraag jezelf op dat moment af of je het product over zes of twaalf maanden nog steeds zal gebruiken.

Niet alleen een goede tip voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

6. Vind de juiste balans voor jou

Omdat we al zo lang verlangen naar een vakantie, etentjes, shoppen en wijntjes op het terras, is het niet gek als je straks even overboard gaat als het weer mag. Het zal misschien zelfs een aantal maanden duren voordat je hebt uitgevogeld wat de juiste balans is voor jou tussen sparen en genieten van het leven. Leg jezelf dus niet de druk op om het meteen perfect te doen.

5 gewoonten van mensen die goed zijn in geld sparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.