Emma Toussain
Emma Toussain Career 9 feb 2024
Leestijd: 7 minuten

De carrièreswitch van Ilse (25): Burn-out bij Domino’s, maar heeft door déze studie weer zin in de toekomst

Hoe fijn is het om op jonge leeftijd al te weten wat je ‘later’ wil worden? De meesten worstelen erg met die gedachte, vooral als je op je zeventiende moet kiezen wat voor studie je wil volgen. Maar wat nou als je snel ontdekt dat dat pad helemaal niet voor jou weggelegd is?

NSMBL spreekt met een aantal jonge mensen die niet jaren wachten met een (carrière)switch, maar juist verandering zoeken.

Vandaag spreken we met de 25-jarige Ilse, die heel veel paden heeft bewandeld. Eerst ging ze voor toerisme, toen voor Domino’s en nu doet ze eindelijk iets waar ze blij van wordt.

Hoi Ilse, vertel! Hoe zag jouw toekomstbeeld er uit toen je klein was?

“Als kind wilde ik altijd dierenarts worden, tot mijn vader mij ervan op de hoogte bracht dat dierenarts worden betekende dat ik dieren in zou moeten slapen. Vanaf dat moment was ik eigenlijk genezen van deze droom, haha. Wel wist ik dat ik iets wilde doen waarbij ik niet elke dag op een kantoor hoefde te zitten, maar wist ik verder nooit echt wat ik wilde doen.”

Wanneer wist je wat je wilde studeren of wat je ‘later’ wilde worden?

“Op het moment dat ik een mbo-studie moest kiezen was ik nog steeds niet zeker over wat ik nou echt wilde doen. Na lang twijfelen besloot ik me aan te melden voor een toerisme-opleiding. Ik vond reizen altijd wel leuk, dus waarom niet toch?”

Hoe ging de studie? Vond je het goed te doen? Werd je goed voorbereid op de realiteit?

“De studie ging me altijd wel goed af. Ik vond het leuk, interessant en had een leuke klas waardoor ik elke dag met plezier de trein in stapte. Mijn eerste stage, een kantoorbaan, bevestigde wederom voor mij dat ik niet elke dag van 9 tot 5 aan een bureau zou kunnen zitten. De tweede stage heb ik in het buitenland in een hotel gedaan. Dit vond ik een stuk leuker, aangezien ik elke dag contact had met mensen uit verschillende landen en hele afwisselende taken had. Toch voelde iets niet helemaal juist en wist ik dat ik dit niet voor altijd wilde doen.”

“Na mijn stage vertelde een docent dat veel mensen van de opleiding die ik op dat moment deed een vervolgstudie op het HBO gingen doen in de richting van evenementen. Dat was het moment dat ik ineens wist wat ik wél wilde doen. Ik ging op dat moment al regelmatig naar concerten en festivals toe en genoot hier enorm van. Hoe leuk zou het zijn als ik zelf onderdeel kon worden van de groep mensen die zulke dingen organiseerde?”

“Ik heb me aangemeld voor een hbo-studie event management (Engelstalig) en begon met volle moed aan mijn nieuwe opleiding. Ik genoot elke dag van school, vond de opdrachten leuk, leerde mensen kennen met precies dezelfde interesses en doelen. Alles verliep volgens plan. Tot de pandemie ineens om de hoek kwam kijken.”

Wanneer kwam je er achter dat dit werk niet helemaal paste bij jou behoeftes?

“School werd lastiger te volgen online en ik was mijn baan verloren door de pandemie. Ik zocht naar iets nieuws en kwam bij Dominio’s terecht. Hier voelde ik me heel erg op mijn plek. Het werk was leuk, afwisselend. Ik had een super leuk team en ik groeide razendsnel van pizzamaker naar leidinggevende, met niet lang daarna een aanbod voor manager worden in een nieuw filiaal. Ik ontwikkelde een nieuwe liefde voor mijn werk en pauzeerde mijn opleiding.”

“In 2022 begon ik met stagelopen binnen een functie productie & events. Dit was de eerste keer in een lange tijd dat ik weer bezig ging met iets waar ik voor aan het leren was. Deze stage was voor mij het ‘turning point’ waar ik me realiseerde dat het werken bij mijn huidige baan erg leuk is, maar dat het niet is wat ik voor altijd zou willen doen. Ik voelde me zo op mijn plek tijdens de stage, dat ik tegen de laatste dag op begon te zien, omdat ik dan weer terug moest naar full-time werken bij mijn huidige baan.”

Waar merkte je dat aan?

“Het werken bij Domino’s begon steeds meer energie te vragen dan dat het me opleverde. Ik werkte mezelf een burn-out in, maar voelde me nog steeds zo verplicht om te blijven presteren, dat ik geen tijd voor mezelf nam en door bleef gaan. We openden de nieuwe winkel, ik werkte zeven dagen in de week en dagen van soms twaalf uur of meer. Het plezier wat ik altijd beleefde in mijn werk had ik achtergelaten bij mijn stage, en kon ik met geen mogelijkheid terugvinden bij Domino’s.”

Wat had je graag willen weten voordat je aan dit werk begon?

“Als ik in een glazen bol had kunnen kijken en had kunnen zien dat het openen van de nieuwe winkel dit zou opleveren, was ik bij mijn oude winkel gebleven, had ik me gefocust op mijn diploma halen en vervolgens een nieuwe baan vinden. Echter wist ik dat niet en dacht ik dat een aantal jaar bij Domino’s blijven werken was wat ik ‘moest’ doen. Na een maand met ‘vakantie’ gaan (zo veel extra uren had ik inmiddels opgespaard door het vele werken..) merkte ik dat de drempel steeds groter werd.”

“Begin 2023 is mijn beste vriendin enorm onverwachts overleden, iets wat me heel erg aan het denken heeft gezegd. Want waarom zou ik mezelf zo ongelukkig maken op werk? Het kan zo voorbij zijn. Dus met haar in mijn achterhoofd heb ik het nog één kans gegeven, maar toen het eigenlijk alleen maar erger was besloot ik dat het einde in zicht was en heb ik mijn ontslag ingediend.”

Wat doe je momenteel?

“Op dit moment ben ik werkloos. Of ja, ben ik weer even ‘full-time student’. Mijn diploma is binnen handbereik. Ik ben ondertussen aan het solliciteren naar banen die meer in een lijn staan met mijn stage en voel meer enthousiasme voor de toekomst dan ooit tevoren.”

Heb jij tips voor mensen die in een soortgelijke situatie zitten?

“Kies voor wat jou gelukkig maakt en probeer niet andere mensen tevreden te stellen. Je gaat nooit een baan vinden waar alles perfect is, je gaat altijd dingen moeten doen die je niet geweldig vindt, maar het is het niet waard om al je energie te gebruiken om alleen al naar je werk toe te gaan.”

Waar hoop je uiteindelijk terecht te komen? Hoe visualiseer jij je toekomstbeeld nu?

“Ik hoop uiteindelijk ergens te mogen werken waar ik weer bezig kan met productie & events. Als dit in de muziekindustrie mag zijn is dat een leuke bijkomstigheid, maar ik ben er door mijn stage achter gekomen dat er ook veel andere leuke dingen zijn buiten deze industrie om, dus ik ben heel benieuwd wat de toekomst voor mijn in petto heeft.”

Wat vind je het leukste aan het werk (of opleiding) die je nu doet?

“Het leukste aan de situatie waar ik op dit moment in zit is dat alle deuren weer open staan. Waar de ene deur sluit, openen er ineens een heleboel nieuwe. Ik had ook nooit verwacht dat ik zo blij kon zijn met de keuze die ik gemaakt heb. Mijn opleiding voelde eerst als een last aan mijn been, maar voelt nu weer als het pad dat ik aan het bewandelen ben voor de toekomst en ik ben heel benieuwd welke deur ik uiteindelijk open mag gaan maken.”

 

Weinig werkervaring? Deze waardevolle skills leerde je al tijdens je studie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.