Tessa Ham
Tessa Ham Money 28 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Cryptocurrency: goede investering of gevaarlijke gok? Alles wat je moet weten

We kennen allemaal de succesverhalen van mensen die op het juiste moment in cryptocurrency zijn gestapt en daardoor veel winst hebben gemaakt. Maar zijn Bitcoin en andere cryptomunten echt een goede investering? Of is het meer een gevaarlijke gok?

Dit is alles wat je wil weten over cryptocurrency als je benieuwd bent of het iets voor jou is.

Begrijp goed waar je in investeert

Cryptocurrencies vallen een beetje tussen echte valuta (zoals de euro) en aandelen in. Want net zoals bij aandelen investeer je in cryptocurrency in de hoop dat dit meer waard wordt. Toch kun je cryptomunten het best vergelijken met de euro of andere valuta, omdat het hier om digitale valuta gaat.

Het is de bedoeling dat cryptocurrencies ooit volledig geaccepteerd worden als betaalmiddel. Steeds meer bedrijven accepteren de Bitcoin en andere cryptocurrencies als betaalmiddel, maar het zal nog lang duren voordat je jouw kopje koffie kunt afrekenen met je investering.

Het grote verschil tussen digitale valuta en traditionele valuta zoals de euro is dat ze niet worden beheerd of bestuurd door een centrale instantie, zoals een bank of een regering.

Je snapt nu de beginselen van cryptocurrency, maar voordat je er echt mee begint, is het goed om uit te zoeken waarom cryptomunten zijn bedacht en hoe de technologie erachter precies werkt.

Doe research naar de verschillende cryptocurrencies

Natuurlijk is en blijft de Bitcoin de koning als het om crypto gaat, maar er wordt ook steeds meer kritiek geuit op de munt. Zo is de Bitcoin helemaal niet milieuvriendelijk. Bovendien zijn de dagen dat je de munt voor een paar cent kon kopen en met grote winst kon verkopen natuurlijk over.

Maar inmiddels zijn er meer dan 10.000 verschillende cryptocurrencies, dus je hebt meer dan genoeg keuze om de munt te vinden die helemaal bij jou past. Kijk bijvoorbeeld eens naar Ethereum, Ripple, Gulden of deze vijf duurzame alternatieven voor de Bitcoin. Elke cryptocurrency heeft een eigen website met hun plan voor de toekomst.

Veiligheid voorop

Het gaat om je zuurverdiende centen, dus neem niet zomaar elke informatie als waarheid aan. Je wil niet je geld verliezen omdat je een foute tip op internet hebt opgevolgd. Vooral op Instagram en TikTok kunnen de tips van ‘experts’ je om de oren vliegen. Pas vooral op als mensen beloven dat je met één munt rijk kunt worden.

Koop in een dip

Het slechtste moment om in een cryptocurrency te investeren? Als iedereen het erover heeft. Net zoals bij aandelen ook het geval is, gaat de prijs omhoog als er opeens veel interesse is in een munt. Veel mensen kopen namelijk op dat moment en dat betekent dat de munt meer waard wordt. Maar als jij net op zo’n hoge piek hebt gekocht, is de kans groot dat de waarde daarna weer daalt. In andere woorden: dat je jouw net geïnvesteerde geld ziet verdampen.

Wanneer je een cryptocurrency hebt uitgekozen, is het verstandig om geduldig te wachten totdat de munt een dipje heeft (en dus minder waard is). Op een app als Bitvavo kun je daar een alert voor aanzetten, zodat je de koers niet constant in de gaten hoeft te houden.

Gevaarlijke gok?

Dan nog antwoord op de vraag: ‘zijn cryptocurrencies nou een goede investering of juist een gevaarlijke gok?’ Er is niemand die met 100 procent zekerheid kan zeggen wat crypto in het vervolg gaat doen. Er zijn mensen die denken dat het de toekomst is en dat je gek bent als je niet instapt. Maar er zijn ook mensen die ervan overtuigd zijn dat de bubbel ooit zal barsten en crypto niets meer waard zal zijn. Je zal na je research zelf moeten bepalen in welk kamp jij thuishoort.

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor het investeren in crypto, omdat overheden ze nog niet als betaalmiddel erkennen en bedrijven niet verplicht zijn dit als betaalmiddel te accepteren. Wel is er een shift gaande: steeds meer bedrijven kiezen ervoor om bepaalde crypto’s te accepteren en sinds mei 2020 moeten cryptopartijen een registratie bij de De Nederlandse Bank aanvragen.

Investeer met geld dat je kunt verliezen

In welk kamp jij ook zit, investeer alleen met geld dat je ‘over’ hebt. Niet alleen omdat we niet weten wat de toekomst gaat brengen, maar ook omdat crypto volatiel is – de koers schommelt enorm. Het is niet handig dat je eigenlijk je crypto moet verkopen omdat je wasmachine kapot is, maar de munt net een enorme dip heeft. Houd dus altijd genoeg spaargeld achter de hand.

Zorg ervoor dat crypto niet je enige investering is

De veiligste manier om in een cryptocurrency te investeren, is door het onderdeel te laten zijn van je portfolio. Je weet dat investeren in een cryptomunt (of twee) een risicovolle investering is, dus balanceer je dit met minder risicovolle investeringen.

Hierbij kun je denken aan ETF’s bijvoorbeeld. Wanneer je investeert in één ETF, investeer je in een verzameling van aandelen of obligaties. Dit is een veiligere manier van investeren, omdat de rest van de aandelen de klap opvangen als het met één aandeel niet goed gaat.

Er is niets mis met willen investeren in crypto door alle succesverhalen die je hoort. Zelf investeer ik bijvoorbeeld ook in cryptocurrencies. Maar zorg dat deze investering onderdeel is van een breder portfolio en investeer niet al je spaargeld in iets dat zo onzeker is.

De voordelen van beginnen met beleggen als je in de twintig bent

Glamour UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.