Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Festivals 28 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Brak op de bank vandaag? Dit zijn de beste tips tegen een Koningsdag-kater

Grote kans dat je de afgelopen dagen de verjaardag van onze Koning uitgebreid hebt gevierd. Heb je nog wat oranje confetti in je haren zitten, hangt de rood-wit-blauwe vlag nog uit en heb je misschien toch echt wel iets te diep in het glaasje gekeken? Dan ben je waarschijnlijk nu niet heel veel waard. Op een kater zit niemand te wachten, dus ga maar gauw aan de slag met deze tips zodat je er over een paar uur misschien al weer bovenop bent.

“Ik ga nooit meer drinken … ”

Eerste hulp bij kater-bestrijding

Het allerslechtste idee – en het minst effectief op de langere termijn – is om kwaad met kwaad bestrijden. Mocht je ooit carnaval hebben gevierd of op zowel Koningsnacht als Koningsdag flink door hebben gefeest, dan is de kans groot dat je (misschien zelfs wel onbewust) je kater hebt ‘bestreden’ door opnieuw alcohol te drinken. Dat zogenaamde hersteldrankje zorgt er misschien wel voor dat je kater verlicht wordt, maar dit zal altijd van tijdelijke duur zijn. Door katers weg te spoelen met drank kom je namelijk vooral terecht in een vicieuze cirkel. Geen aanrader dus.

Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die juist wél aan te raden zijn als het kwaad al geschied is:

Drink water, heel veel water

Een van de grootste veroorzakers van een kater is uitdroging. Alcohol zorgt ervoor dat je vaker moet plassen. Doordat je vaker moet plassen verlies je meer – en eigenlijk zelfs te veel – vocht. Alhoewel het niet alle problemen zal verhelpen is hydrateren dus nodig om te kunnen herstellen. Een extra pro tip is om al een paar glazen water te drinken voordat je gaat slapen. Zo word je minder uitgedroogd en krokant wakker.

Gember

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als middeltje tegen misselijkheid. Bij een forse kater is de kans aanwezig dat je flink misselijk bent en dus wel wat gember kunt gebruiken. Nu kunnen wij onszelf voorstellen dat het lastig wordt om een gembershot achterover te gooien. Je kunt het dus ook gewoon bij een gembertheetje houden.

Een sportdrankje voor het herstel

Sportdranken zijn gemaakt voor effectief herstel na grote inspanning. Nu komen die herstellende ingrediënten óók goed van pas bij een kater. Zo zorgen de drankjes ervoor dat de verloren voedingsstoffen (natrium, kalium, magnesium en calcium) snel aangevuld worden doordat ze in de spiercellen opgenomen worden. Ook zijn sportdranken vaak een waar wondermiddel tegen dehydratie. En daarnaast is een koude AA één van de lekkerste katerdrankjes.

Sporten

Lichamelijke inspanning zorgt ervoor dat giftige stoffen (want ja, alcohol is eigenlijk gewoon vergif) sneller uit je lichaam verdwijnen. Wel is het belangrijk om op te letten dat je niet te veel vocht verliest, dat ben je namelijk tijdens en na het drinken al te veel verloren. Een goede optie zou dus kunnen zijn om een lange wandeling te maken.

Zorg voor een orgasme

Uit onderzoek blijkt dat de knuffelhormonen -endorfine en oxytocine- die vrijkomen tijdens (solo)seks de kwaaltjes verlichten die gepaard gaan met een kater. Dus of je nou samen of alleen bent: zorg voor een hoogtepunt, want het gaat je kater verlichten.

Vitamines B & C

Vitamines B zorgen voor een optimale hoeveelheid energie, de hersenfunctie, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Een belangrijke vitamine om dus flink aan te vullen na een avond stappen. Ook vitamine C kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem een boost krijgt. Eet dus vooral veel groentjes en fruitjes zoals broccoli, spinazie, sinaasappels, kiwi’s en aardbeien – of deze heerlijke anti-kater recepten.

Slaap

De makkelijkste en meest verleidelijke tip voor de meesten: slapen. Geef je lichaam de kans om te herstellen en blijf een aantal uurtjes langer in bed liggen. Wie weet word je wel gewoon zo fris als een hoentje wakker.

Voor de volgende keer

Wil ook jij nóóit meer een kater maar is de verleiding van een drankje (of 3) te groot? Zorg dan dat je de volgende keer een voedingsrijke bodem legt met veel magnesium (en dus geen frietje of pizza). Ook is het belangrijk om water tussen de alcoholische versnaperingen door te drinken. Of zorg überhaupt gewoon dat je niet te veel drinkt. Dat is natuurlijk het allerbeste anti-katermiddel.

Brak na DGTL of Awakenings? Dit zijn de beste gerechten om je kater mee te bestrijden

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.