Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Food 23 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de lekkerste recepten voor de feestdagen van Chef van der Lecq – en ook jij kunt ze maken

Ho ho ho, gelukkig kerstfeest allemaal! Mocht je dit kerstweekend vandaag met lichte paniek over je (nog niet bedachte) kerstdiner in zijn gegaan: geen stress. Chef van der Lecq tipte ons zijn favo kerstmenu voor dit jaar en gaf al zijn recepten – inclusief handige filmpjes – prijs.

Zo hoeft dus niemand in de smiezen te hebben dat je het kerstdiner stiekem was vergeten voor te bereiden.

Het perfecte kerstdiner van Chef van der Lecq

Sinds begin 2021 deelt Daan (beter bekend als Chef van der Lecq) via instagram zijn lekkerste en knapste gerechten. Inmiddels is hij met zo’n 43 duizend (!) volgers uitgegroeid tot een van de grootste chef-fluencers van Hollandse bodem. Dat is natuurlijk niet voor niets. Zijn gerechten zien er niet alleen uit om je vingers bij af te likken, ze zijn ook nog eens op redelijk eenvoudige wijze te maken met de ingrediënten uit zijn iconische blauwe krat. Ideaal voor mensen zoals wij, die wél geboren zijn met een talent voor eten, maar een minder groot talent voor koken. Speciaal voor de feestdagen deelde hij met ons hét perfecte kerstmenu, waarmee iederéén de sterren van de hemel kan koken.

Binnenkomer van jewelste: Oesters uit de oven

Oesters zijn vaak een gevalletje “you hate it or you love it”. Maar of je er nou van houdt of niet – oesters geserveerd op een mooie schaal zorgen voor een instant feest-gevoel. Voor de fanatieke oester-slurpers heeft Daan slimme tips voor het openen van de schelpdieren, maar óók voor de minder grote fans heeft hij een feestelijk recept: Oesters uit de oven met zelfgemaakte kruidenboter (die ook heerlijk is op brood, steak of kreeft) en parmezaanse kaas. Wedden dat iedereen binnen no time oesterfan is?

Voorgerecht om de toon mee te zetten: Perencarpaccio met geitenkaas

Carpaccio met een frisse twist – niet van vlees, maar helemaal vega-proof, gemaakt van peer. Ziet eruit als een kunstwerkje, smaakt als een heuse smaakexplosie.

Aan het hoofd: Kerststoof met gefrituurde boerenkool

Geen zin in paniek in de keuken terwijl je gasten al lekker aan tafel zitten te borrelen? Gewoon lekker niet doen joh! Dit gerecht kun je dagen van te voren bereiden en hoef je de avond zelf alleen nog maar op te warmen. Ideaal, als je het ons vraagt. Een leuk “kerstig” detail is dat deze stoof gemaakt wordt met een takje van eigen kerstboom. Maakt het toch nog nét dat beetje extra spectaculair om te serveren.

Voor erbij: Haricots verts met gefrituurde knoflook en geschaafde amandel

Heerlijk bijgerecht met (ja, echt) maar drie ingrediënten. Zo eenvoudig zien we het graag. En met wat extra knoflook. Daar zeggen we ook absoluut geen nee tegen.

Afsluiten met een knaller: Een driedubbel vijgen-dessert

Een favoriet waar menig “Chef van der Lecq”-fan vorig jaar de kerst-show al mee stal, maar waar wij nog steeds geen genoeg van kunnen krijgen. Moeilijk? Neuh. Heerlijk? Prachtig? Lecqer? Om van te smullen? Reken maar!

Voor de (sl)echte keukenprinsessen

Staat het water je inmiddels aan de lippen, maar krijg je stiekem tóch nog klamme handjes en een tikje zenuwen bij het zien van deze recepten? Veel makkelijker kunnen we het helaas niet voor je maken. Misschien dan voor volgend jaar alvast goed om te weten dat je Daan, aka Chef van der Lecq, volgend jaar ook gewoon in kunt schakelen voor een prive-catering op locatie voor minimaal 12 personen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.