Inga Stoit
Inga Stoit Lifestyle 20 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De perfecte ontbijt-hack om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen

Onze stofwisseling is enorm belangrijk. Het is belangrijk voor het algehele welzijn, het hart, de bloedvaten en het immuunsysteem. Onze metabole gezondheid (stofwisseling) is ingewikkeld maar gelukkig kun je deze zelf aardig verbeteren. Laten we beginnen met een ontbijt waar je bloedsuikerspiegel van zal smullen – ofwel een bloedsuiker balancerend ontbijt.

Met deze tips kun je bloedsuikerpieken voorkomen en we geven je daarnaast wat fijne ontbijtjes als tips.

Ontbijt hacks die de bloedsuikerspiegel helpen

Laten we gelijk beginnen met een van de beste hacks. Dit is de verschuiving van een zoet naar een hartig ontbijt. De beste maaltijden voor het balanceren van de bloedsuikerspiegel bevatten eiwitten, vezels en vetten. Deze maaltijden bestaan minder uit geraffineerde koolhydraten en suiker. Het is over het algemeen makkelijker om dit op te nemen bij de lunch of bij het diner. Terwijl traditionele zoete ontbijtproducten (pannenkoeken, zoete boterhammen, enzovoort.) voornamelijk bestaan uit koolhydraten (suikers). Zo kan een flinke kom havermout de bloedsuikerspiegel van sommige mensen behoorlijk doen stijgen.

Dit betekent niet dat alle zoete ontbijtproducten slecht zijn voor de bloedsuikerspiegel. Het is alleen wel zo dat door de zoete producten in te ruilen voor hartig, je waarschijnlijk een grotere kans hebt om meer gezonde vetten, vezels en eiwitten binnen te krijgen.

Goede alternatieven

Eieren met avocado en gebakken groenten zouden een perfect ontbijtje zijn. Gerookte zalm, eieren en groenten bijvoorbeeld ook. Scrambled tofu met groenten is ook top. Het gaat er dus om dat je je focust op hartig, minder koolhydraten en minder zoet.

Als je iemand bent die van havermout of pannenkoeken houdt en je wilt iets zoets, dan is de beste optie om iets als chiapudding met bessen, noten boter of walnoten te eten. Chiapudding als alternatief voor ontbijtgranen of havermout is een heerlijke aanrader. Er zit een behoorlijke hoeveelheid eiwitten, vezels en omega-3-vetzuren in en daarom is dit een fijn ontbijtje.

Voor de pannenkoek liefhebbers is het aan te raden om ‘standaard’ beslag te vervangen voor graanvrije alternatieven. Er zijn geweldige keto-pannenkoeken op de markt die gemaakt zijn met kokosmeel of amandelmeel en ze smaken geweldig. Voor toppings: je kunt er bosbessen in doen of notenboter gebruiken. Kokosyoghurt is ook erg lekker. Doe er een beetje chiazaad, walnoten en wat bessen op. Dit is een geweldig ontbijt met weinig pieken.

Tot slot

De omschakeling van een zoet naar een hartig ontbijt is een handige manier om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen, omdat hartige gerechten vrijwel altijd een gezonde balans van vet, vezels en eiwitten bevatten. Op deze manier kunnen we onze stofwisseling goed ondersteunen. Maar weet: het moet allemaal wel een beetje leuk en lekker blijven, dus vind hier lekker jouw manier van doen in.

Havermout: hoe gezond is het nou écht?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.