Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 5 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

De Spaarrekening van Bente (23): ‘Voelde me altijd slecht dat ik maar 3000 euro spaargeld had’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 23-jarige Bente, die vroeger dacht dat een paar duizend euro spaargeld heel weinig was, maar daar nu op is teruggekomen.

Beroep: docent (in opleiding)
Netto salaris: 1600 euro
Woonsituatie: samenwonend in een huurhuis

De Spaarrekening van Bente

Wat staat er op je spaarrekening?

„Nu is dat om en nabij de 4500 euro.”

Ben je tevreden met dat bedrag?

„Op zich wel, maar ik heb liever meer. Vorig jaar december had ik zo’n 5000 euro op mijn spaarrekening. Toen was mijn doel voor het nieuwe jaar om dat te verdubbelen. Maar dat gaat hem absoluut niet worden. Ik moet dit jaar voor mijn studie naar het buitenland, dus dat gaat ook van mijn spaargeld af. Ik voelde me vroeger altijd slecht dat ik maar 3000 euro spaargeld had, want ik dacht dat iedereen van mijn leeftijd wel meer had. Tot ik erachter kwam dat dat zeker niet zo is. ”

Heb je een studieschuld?

„Jazeker. Ik denk dat het rond de 40.000 euro ligt, waarvan ik 20.000 zou moeten betalen. De rest wordt dan een gift als het ware. Dat komt omdat mijn moeder bij een bepaalde school zit.”

Wat vind je van die schuld?

„Ik vind dat het veel is. Het is echt super jammer. Mijn partner en ik willen ook een grotere woning en op den duur een huis kopen. Dat gaat ‘m met de schuld niet worden nu, omdat die meetelt daarin. Ik maak me er niet echt zorgen om, maar meer dat het niet zo gaat als ik had bedacht dat alles zou gaan.”

Maak je je in het algemeen weleens zorgen om geld?

„Ja hoor, zeker tegen het einde van de maand aan. Dan raakt het loon aardig op. Maar op zich redden we het wel qua geld. Dus geen extreme zorgen. Het is ook wel fijn om spaargeld te hebben. Als de nood dan echt hoog is, kan ik het daar nog vanaf halen.

Kijk je ook zonder al te veel zorgen naar de toekomst?

„Jawel. Ik weet gewoon dat ik sowieso een baan heb later als docent, vanwege de tekorten. Nou worden docenten niet geweldig betaald, maar ik weet in ieder geval wel dat ik een inkomen zal hebben.”

Lukt het je op dit moment om je spaarrekening aan te vullen?

„Niet echt. De wintermaanden zijn echt een klap geweest. Al die kerstcadeaus kopen was een aanslag op mijn portemonnee. En nu de boodschappen ook allemaal duurder zijn geworden, merk ik dat wel.”

Kom je weleens in de verleiding om geld van je spaarrekening af te halen?

„Oh zeker, regelmatig zelfs. Vaak doe ik het dan ook, maar nu probeer ik het niet te doen. Alleen dat is ook echt pas sinds deze week hoor.”

Vind je dat je goed om kan gaan met geld?

„Ja, dat vind ik wel. Als ik weet dat ik echt moet sparen, kan ik die knop omzetten en het doen. Dan houd ik mij daar ook aan.”

Waar geef je het meeste geld aan uit?

„Eten, sowieso eten. Met boodschappen doen kan ik me nog wel goed inhouden, maar ik houd er wel heel erg van om naar restaurantjes te gaan of te bestellen. En als ik op het station sta, haal ik vaak nog snel tussendoor even een koffie en een broodje. Dat heb ik altijd wel al gehad.”

Wat zou je het liefst aan je financiële situatie willen veranderen?

„Geen studieschuld meer, dat zou heel lekker zijn. Want dan zou ik toch wel veel sneller een huis kunnen kopen. Dat wil ik wel graag.”

Wat is jouw beste financiële tip voor anderen?

„Ontwijk plekken waar je geld uit wil geven. Zowel in de winkelstraat als online. Als je eenmaal kijkt, dan wil je het hebben ook.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.