Metro
Metro Geld 7 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Justine: ‘Dat er nu een ton op staat, vind ik een mijlpaal’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 38-jarige Justine, die de magische grens van 100.000 euro is gepasseerd.

Beroep: freelance vormgever
Netto inkomen: 4000 euro
Woonsituatie: woont samen met haar man en dochter in een koophuis

De Spaarrekening van Justine

Hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Nou, toevallig ben ik een paar weken geleden de grens van een ton gepasseerd. Om precies te zijn staat er nu 102.000 euro op mijn rekening. Ik vind het best een mijlpaal, want ik heb er lang naartoe gewerkt. Ik begon met sparen toen ik zzp’er werd, nu zestien jaar geleden. De opdrachten lagen gelukkig voor het oprapen en mijn inkomen kreeg een boost. Vóór die tijd was ik in loondienst en verdiende ik stukken minder – ik weet zeker dat ik dan niet zo’n groot bedrag als nu had gespaard.”

Je noemt het een mijlpaal, heb je het ook gevierd?

„Ik was het in eerste instantie wel van plan, ik dacht: ik trakteer mezelf op een uitgebreide spa-dag. Binnenkort komen er echter weer twee grote uitgaven aan voor in huis. Een goeie investering voor op de lange termijn, maar wel een hap uit mijn spaarsaldo – dan kom ik ook weer onder de ton. Dat bezoekje aan die spa stel ik dus nog maar even uit.”

Als je zoveel spaart, ben je vast heel zuinig.

„Ha, dat zou je denken, maar ik heb soms best grote uitspattingen. Bij mijn vrienden sta ik ook bekend om mijn voorliefde voor dure spullen – de Jordaan Loafers van Gucci, een tas van Prada, dat werk. Mijn laatste aankoop is een wollen jas van Max Mara voor 650 euro. Veel geld, geef ik toe. Maar ik moet erbij zeggen dat ik zulke dingen wél altijd in de uitverkoop scoor. Wat heet, die jas kost nieuw wel 2000 euro. Dat gaat zelfs mij te ver.”

Waarom gaat dat toch goed samen, dure uitspattingen en sparen?

„Ik denk omdat ik met vier dagen werk gewoon best veel verdien. Al moet ik bekennen dat ik niet iemand ben die haar inkomsten heel goed bijhoudt in een Excelsheet. Klinkt tegenstrijdig hè? Nog zoiets, ik ben heel slecht in facturen sturen, doe het soms wel twee maanden na een klus. O, ik krijg nog 1000 euro van die klant, schiet me dan te binnen. Voordeel is dat er wel ineens een bulk binnenkomt als mijn facturen worden uitbetaald. Verder moet ik zeggen dat ik na zo’n dure uitspatting ook lange tijd niks kan kopen. Én ik koop weinig hapsnapjes, al zou dat nog wel wat minder kunnen.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Weet ik ook niet precies, maar als ik 5000 euro uitbetaald krijg, maak ik meestal 2000 euro naar mijn spaarrekening over. Een beetje naar rato dus.”

Kun je goed met geld omgaan?

„Dat voelt dubbel. Ergens wel, want ik spaar braaf, denk na voor ik iets koop en vergelijk altijd prijzen. Maar ik laat ook wel geld liggen. Mijn administratie is niet vlekkeloos, ik let niet precies op welke boodschappen ik doe en mijn man is degene die de energieaanbieders checkt en wisselt als het elders goedkoper kan. En ik noemde eerder dat ik weinig geld uitgeef aan van die hapsnapjes, maar ik kan me nog weleens laten gaan in winkels als Zeeman en Action.”

Wat zou je willen veranderen aan je financiële situatie?

„Ik zou willen dat ik wat meer overzicht had. Ik heb geen idee wat erin komt en eruit gaat. Dat maakt me soms onrustig, maar het is niet zo dat het me ertoe beweegt er iets aan te doen. Omdat ik weet dat ik de boel in the end op orde heb en gewoon spaargeld heb. Dat zou een ander verhaal zijn als er maar 500 euro op mijn spaarrekening zou staan.”

Wat is je beste financiële tip?

„Het klinkt misschien decadent, maar als ik shop, denk ik vooral: waar word ik blij van? Een mooie blouse van Isabel Marant kost weliswaar 140 euro – in de sale – maar het maakt me gelukkiger van dan drie blouses van de Zara. Plus het is van betere kwaliteit, ik doe er dus ook langer mee – in the end is dat ook weer een besparing, toch?”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.