Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 7 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Minder drinken? Deze tips maken dat een stuk makkelijker

We hebben allemaal weleens een moment waarop we denken ‘fuck alcohol, ik stop gewoon met drinken’. En hoe confronterend dat ook is: in de praktijk gaat dat toch minder goed. Wil minderen met drinken, maar gaat dat moeizaam? Met deze tips houd je voet bij stuk.

Toch dat ene wijntje bij het eten of dat glas champagne als er iets te vieren valt: alcohol is vaak aanwezig, ook als je niet van plan was te drinken. Sociale situaties zijn vaak met alcohol beneveld en daarom is het extra lastig om te stoppen met drinken.

Minder drinken? Deze tips maken dat een stuk makkelijker

We hebben allemaal weleens een duwtje in de rug nodig. Met deze tip geef jij jezelf een duwtje.

1. Kom erachter wat jouw relatie met alcohol is

Een goed begin is het halve werk. Om het nuchtere leven vol te houden, wil je weten waarom je vaak begint met drinken. Is het omdat je de smaak lekker vindt? Omdat je ervan ontspant? Omdat je er wat losser van wordt? Of gewoon omdat je het gezellig vindt? Voor het antwoord op deze vraag wil je een alcoholvrije vervanger vinden.

2. Helemaal stoppen of minderen?

Het is belangrijk om een duidelijk plak voor jezelf op te stellen. Stop je helemaal met drinken of ga je minderen? Voorkom dat je de handdoek in de ring gooit wanneer je ongepland hebt gedronken. Het gaat er juíst om dat je daarna de draad weer oppakt.

3. Spreek het uit

Door naar je vrienden en familie uit te spreken waarom je niet drinkt, zorg je voor begrip. Want we weten allemaal hoe er vaak gereageerd wordt wanneer je een drankje afslaat. Ineens moet je ‘niet zo ongezellig doen’. Laat jouw loved ones meteen weten dat je niet meer drinkt en dat jij je daar beter bij voelt. Dat moeten ze begrijpen.

En laten we ook met elkaar afspreken dat we niet meer zo reageren, oké?

4. Verander je omgeving

We bedoelen niet dat je nu met anderen mensen om wil veranderen, maar dat je jouw directe omgeving wil aanpassen. Die flessen drank in de kast wil je wegdoen en ook dat laagje Baileys in de koelkast kan best door de gootsteen. Zorg voor zo min mogelijk verleiding in huis.

5. Vind een nieuw favoriete drankje

Dat je geen alcohol drinkt, betekent niet dat je niets lekkers mag drinken. Zoek naar een nieuw favoriet drankje en drink deze in plaats van een borrel. Zo trakteer jij jezelf op een extraatje als je wat gaat drinken buiten de deur. Thuis aan de slag? Check dan deze recepten voor mocktails. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.