Jana Witteman
Jana Witteman Money 12 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

De Spaarrekening van Merel (23): ‘Ik vind dat ik met mijn inkomen bijzonder veel kan sparen’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Merel (23), die met een salaris van 650 euro toch 300 euro kan sparen.

Beroep: student en bijbaan in magazijn
Netto salaris: 650 euro
Woonsituatie: bij haar ouders

Hoeveel staat er op je spaarrekening?

„4000 euro, verdeeld over verschillende spaarpotten voor de lange en korte termijn.”

Ben je daar blij mee?

„Op zich wel. Natuurlijk zou ik meer spaargeld willen hebben, maar met mijn inkomen is dat niet haalbaar. Ik vind dat ik met mijn inkomen bijzonder veel kan sparen. Momenteel woon ik nog thuis, maar slaap vaak bij mijn vriend, waar ik bijdraag aan verschillende lasten, zoals de boodschappen.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Ongeveer 300 euro in totaal. Er gaat standaard 100 euro naar een spaarrekening voor later, bijvoorbeeld voor het kopen van een huis. In een maand waarin ik meer uren werk, spaar ik op die rekening iets meer dan 100 euro.

Daarnaast spaar ik ongeveer 200 euro in verschillende potjes, zoals voor een nieuwe telefoon, zomervakantie, een auto, een huurhuis en ziektekosten. Ik heb tien spaarpotjes. Dat is wat maximaal kan bij mijn bank, anders zou ik er meer maken.”

Haal je weleens geld van je spaarrekening?

„Van de rekening voor later haal ik niets af, dat is echt voor over een paar jaar. Van de spaarpotjes haal ik er pas wat vanaf als ik het nodig heb voor dat doel. Op mijn lopende rekening wil ik dat er ruimte blijft voor kleine impulsaankopen, zoals een koffietje onderweg.”

Hoe zorg je dat je niet meer geld uitgeeft dan je zou willen?

„Als iemand me mee vraagt voor een etentje, de dierentuin of het terras voor de volgende maand, dan noteer ik die kosten op mijn lijstje. Vraagt iemand me dan nog een keer mee, en zie ik dat ik al te veel kosten heb in die maand volgens mijn lijstje, dan zeg ik daar nee tegen. Misschien volgende maand.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?

„Best wel. Ik ben me bewust van iedere euro die van mijn rekening gaat. Daar ben ik blij mee, al zijn grote uitgaven soms wel lastig voor mij. Bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe jas of het boeken van een vakantie.

Vanuit mijn ouders heb ik meegekregen dat je je geld maar één keer kunt uitgeven. Bij grote uitgaven denk ik dus altijd extra na of het wel nodig is en of het het geld waard is.

Het goed zijn in sparen en omgaan met geld heb ik van mijn moeder geleerd. Zij leerde me om zuinig te zijn met de spullen die ik kocht en efficiënte aankopen te doen. Daarmee bedoel ik dat je je afvraagt van wat voor stof de jas is gemaakt en of hij binnenzakken heeft, bijvoorbeeld. Maar ze heeft me daarnaast ook geleerd te genieten van de aankopen die je uiteindelijk doet.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Ik hoop dat ik over een half jaar een fulltime baan heb waardoor ik meer geld ga verdienen, makkelijker bepaalde uitgaven kan doen en natuurlijk meer kan sparen. Daarnaast lijkt het me fijn om een eigen plek te kunnen hebben en deze financieel te kunnen dekken.”

Wat is jouw beste spaartip?

„Heb je nog wat geld op je rekening staan net voordat je nieuw salaris krijgt? Maak dit dan over naar je spaarrekening. Zo spaar je meer geld dan je denkt, zonder dat je het echt mist.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.