Jana Witteman
Jana Witteman Sparen 19 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Nola (22): ‘Ik heb het afgelopen jaar zo’n 10.000 euro gespaard’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 22-jarige Nola, die in het eerste jaar na haar studie een flink bedrag opzij wist te zetten.

Beroep: Junior Adviseur
Netto salaris: 2400 euro
Woonsituatie: zelfstandig in een huurwoning

De Spaarrekening van Nola

Wat staat er op je spaarrekening?

„Ik meen uit mijn hoofd dat er nu 14.500 euro op staat.”

Ben je tevreden met dat bedrag?

„Ja best wel. Ik ga het namelijk hard nodig hebben voor de studie die ik ga volgen. Dus daar legde ik geld voor opzij. Ik heb het afgelopen jaar zo’n 10.000 euro gespaard. Een jaar geleden ben ik afgestudeerd en ik heb nu dus gewerkt, maar ik ga nog een master doen.”

Had je vooraf een plan gemaakt hoe je dat bedrag kon sparen?

„Ik had met mezelf afgesproken dat wanneer ik eenmaal een fulltime salaris zou hebben, dat ik daar wel zorgvuldig mee om zou gaan. Dus ik koop vrij weinig nieuwe kleding en probeer zoveel mogelijk nieuwe dingen te kopen die ik kan matchen. Zodat ik niet gelijk een hele nieuwe outfit hoef te kopen eigenlijk. Verder ben ik ook zuinig op andere vlakken. Zo kook ik vaak grote maaltijden. Daar kan ik dan meerdere dagen van eten.”

Heb je een studieschuld?

„Ja, die is 4500 euro ongeveer. Mijn afbetalingsperiode is nog niet begonnen, maar als die aanbreekt los ik hem in één keer af. Dan is die gelijk weg.”

Wat vind je van die schuld?

„Ik maak me er geen zorgen om. Want als ik geen andere studie zou gaan volgen, dan had ik hem al gelijk kunnen afbetalen. Zeker als ik zie hoe hoog de studieschulden van anderen zijn, is die van mij echt heel laag.”

Maak je je in het algemeen weleens zorgen om geld?

„Tijdens het derde en vierde jaar van mijn studie wel. Toen had ik door de coronacrisis even geen bijbaantje meer en ik wilde zo min mogelijk lenen. Dat heb ik ook niet gedaan. Ik kreeg ook een aanvullende beurs die best toereikend was. Hierdoor kon ik het hoognodige blijven kopen, zoals boodschappen. Wel betekende dit dat ik zuinig moest leven. Geen etentjes, geen nieuwe kleren. Dat was soms weleens aanpoten.”

Lukt het ook op dit moment nog om te blijven sparen?

„Dat lukt nog steeds. Ik werk nog ongeveer twee maanden tot mijn nieuwe studie begint en dan blijf ik geld aan de kant zetten. Als het nieuwe schooljaar begint, blijf ik niet meer bij mijn huidige baan, maar ik ga wel een bijbaantje zoeken voor één à twee diensten in de week. Verder heb ik dan mijn gespaarde geld om mee rond te komen.”

Kom je weleens in de verleiding om geld van je spaarrekening af te halen?

„Als ik dat al zou doen, dan is dat om iets met mijn partner te kunnen doen. Ik heb bijvoorbeeld iets meer geld van mijn rekening af gehaald om op een tweede vakantie te gaan. Om nog even uit te rusten voor ik weer aan twee zware studiejaren begin. Maar voor kleding of schoenen zou ik dat niet doen. Als het niet binnen je budget valt, moet je het eigenlijk gewoon niet doen.”

Vind je dat je goed om kan gaan met geld?

„Ja best wel. Al sinds ik op de middelbare school zat, kan ik heel goed sparen en wist ik al snel waar ik het aan uit ging geven. Toch zou ik er soms nog wel iets zorgvuldiger mee om kunnen gaan. Wanneer vrienden bijvoorbeeld voorstellen om bij een meertje te gaan zitten met een hapje en drankje zeg ik al snel dat een terrasje ook wel leuk is. Maar dat is natuurlijk ook duurder.”

Waar geef jij het meeste geld aan uit?

„Toch wel aan de huur. Dat is vast voor veel anderen ook zo. Momenteel is die voor mij 600 euro. Maar daaraan hebben mijn ouders altijd wel iets bijgedragen. Zodat ik iets meer geld aan de kant kan zetten zodat ik op een gegeven moment ook een huis kan kopen.”

Wat zou je het liefst aan je financiële situatie willen veranderen?

„Ik zou misschien nog wel een tweede, derde of zelfs vierde inkomensstroom ergens vandaan willen halen. Dus ik zit ook steeds meer te kijken of we een deel van het geld dat we aan het sparen zijn zouden kunnen beleggen. Mijn partner is daar sinds kort mee bezig. Maar ik zou dus willen kijken of ik op meerdere manieren ergens geld vandaan kan halen dan alleen m’n baan.”

Wat is jouw beste financiële tip voor anderen?

„Veel mensen van mijn leeftijd willen vaak het nieuwste van het nieuwste of gaan in op allerlei aanbiedingen. Maar op een gegeven moment moet je ook genoegen nemen met wat je hebt en heel duidelijk budgetteren. Maak een Excel-lijst en zet neer wat je vaste lasten zijn en kijk wat je over hebt. Zet daarvan dan een deel op je spaarrekening en beleg misschien een deel. Dat is op de lange termijn heel voordelig. Wat je dan overhoudt kun je écht besteden.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.