Jana Witteman
Jana Witteman Money 22 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Sam (26): ‘Ik vind het bizar dat een lage studieschuld 17.000 euro is’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 26-jarige Sam, die gemiddeld 900 euro per maand spaart, maar naar eigen zeggen niet per se heel goed is in het omgaan met geld.

Beroep: Marketeer
Netto salaris: 2700 euro
Woonsituatie: Samenwonend met partner in een huurwoning

De Spaarrekening van Sam

Wat staat er op je spaarrekening?

„Ik heb net twee dure uitgaves gedaan, dus het is nu een beetje triest. Alles bij elkaar is het nu ongeveer 3000 euro.”

Je zegt zelf ‘triest’. Ben je niet blij met dat bedrag?

„Nee, ik zou willen dat het wel wat meer was. Mijn vriendin en ik willen in de toekomst graag een huis kopen, dus dan wil je als basis eigenlijk wel 10.000 euro zelf hebben. Alleen wil ik eerst ook nog mijn studieschuld aflossen. Dus dat moet ik ook nog betalen.”

Hoe hoog is je studieschuld?

„Iets meer dan 17.000 euro. Het was rond de 30.000, maar een deel is al kwijtgescholden. Namelijk de kosten van mijn reisproduct en aangezien ik nog van de oude garde ben, om het zo maar te noemen, werd ook een deel van mijn lening kwijtgescholden. Maar dit overgebleven deel zal ik dus zelf moeten betalen.”

Wat vind je van die schuld?

„Nou, ik vind het natuurlijk wel veel, maar mijn prestatiebeurs gaat er nog af. Dus eigenlijk heb ik niet per se veel te klagen vergeleken met andere mensen die 40.000 duizend euro schuld hebben bijvoorbeeld. Daarbij heb ik dan een vrij lage studieschuld. Maar ik vind het bizar dat een lage studieschuld 17.000 euro is. Het blijft een hoop geld dat je moet aflossen.”

Maak je je wel eens zorgen om geld in het algemeen?

„Vroeger wel, maar nu wat minder. Nog steeds wel een beetje, want een huis kunnen kopen is moeilijk en dat zou ik, zoals ik al zei, heel graag willen. De kans zit er dik in dat dat langer gaat duren dan mijn vriendin en ik dachten. Maar ook alle andere dingen die je vaak wil doen als je halverwege de twintig bent, kosten zo veel geld. Ik wil trouwen en op huwelijksreis, maar dat is allemaal zo duur. Dus voornamelijk gaan de zorgen erover of ik kan realiseren wat ik allemaal wil.”

Lukt het je nu om je spaarrekening aan te vullen?

„Jazeker, alleen had ik afgelopen maand wat duurdere uitgaven waardoor ik er best veel vanaf heb moeten halen. Als je veel verjaardagen hebt in een maand bijvoorbeeld en ook nog de nodige rekeningen moet betalen, lukt het wat minder om te sparen. Of niet. Maar over het algemeen probeer ik sinds januari zo’n 900 euro per maand te sparen. Dat kan nu met mijn huidige baan.”

En kom je weleens in de verleiding om voor andere dingen geld van je spaarrekening af te halen?

„Ja, maar dat is zeg maar de manier hoe ik spaar. Ik zet eigenlijk alles wat ik niet direct nodig heb op mijn spaarrekening en haal er wat vanaf als ik iets nodig heb. Op die manier houd ik mijn lopende rekening laag en heb ik het gemakkelijker door als ik geld uit geef. Dat werkt heel goed voor mij.”

Vind je dat je goed met geld om kan gaan?

„Ik vind dat ik niet heel goed ben met geld, maar dat ik trucjes heb geleerd waardoor ik het wel kan. Gelukkig heb ik een vangnet waardoor ik echt hard op mijn bek heb kunnen gaan, want er zijn ook tijden geweest dat ik niets op mijn spaarrekening had. Maar ik zou zeggen dat mijn vriendin er veel handiger mee omgaat.”

Wat kan je van haar kunnen?

„Zij ziet beter wat echt nodig is. Het probleem is dat ik niet weet of ik dat helemaal kan leren, aangezien ik ADHD heb en dat wel een dingetje is voor mij. Ik ben veel meer impulsief. Als ik iets heel graag wil, dan haal ik het gewoon. Dat is niet echt handig als je goed wil sparen.”

Maar heb je misschien nog wel een handige financiële tip voor anderen?

„Dat is dat je van te voren bepaalt hoeveel je wil gaan sparen en dat je zorgt dat het bedrag dat je niet gaat sparen genoeg is voor je basisbehoeften, maar ook voor de leuke dingen. Dus dat je er rekening mee houdt dat je meer gaat uitgeven dan je basislasten. Die heb ik van een goede vriendin geleerd.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.