Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Entertainment 28 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

De term ‘Nepo Baby’ gaat viraal op TikTok en dit is wat het precies betekent

Als je door TikTok gaat, dan zie je de term nepo baby meerdere keren voorbijkomen. New York Magazine schreef al dat dit het jaar van de nepo babies was, dus het is tijd om iets dieper in deze term te duiken, waar TikTok obsessed mee is.

Want er zijn ineens héél véél nepo babies.

De term nepo baby gaat viraal op TikTok en dit is wat het precies betekent

Een nepo baby, voor het geval je het nog niet gehoord hebt, is het kind van een beroemd persoon dat zijn of haar ouders volgt in de creatieve industrie, en vaak succes heeft ondanks de concurrentie.

Kinderen van celebrities worden vaak uitgemaakt voor nepo babies, omdat anderen het gevoel hebben dat zij hun succes te danken hebben aan hun naam – wat ook niet te ontkrachten valt. Nepo is namelijk de afkorting van nepotism. Nepotism? In Nederland kennen we dat woord als ‘vriendjespolitiek’.

Verschillende gradaties nepo babies

Volgens Vulture, de popculture-tak van New York Magazine, zijn er verschillende gradaties nepo babies en dat klinkt eigenlijk heel logisch. Er zijn namelijk de kinderen van celebs die op social media veel volgers hebben, maar ook A-list-kinderen die het écht gemaakt hebben omdat ze nu eenmaal onwijs getalenteerd zijn.

De categorieen van Vulture:

Highlighted: singer-songwriters en influencers die in de lift zitten, met een kleine boost dankzij de bekendheid van hun ouders.

Booked and busy: dit zijn de nepo babies die een iets stevigere carrière hebben opgebouwd.

Platinum grade: nepo babies die van beroemde ouders komen maar nu zeker belangrijke spelers zijn in hun eigen vak, zoals Miley Cyrus, Dakota Johnson en Kate Hudson.

Graduates: deze nepo babies zijn zo bekend, dat het niemand uberhaupt meer boeit dat ze bekende ouders hebben, zoals  George Clooney en Gwyneth Paltrow.

De bekende nepo babies van deze tijd

Alhoewel het woord ‘nepo baby’ een negatieve toon kan hebben, hebben deze kinderen van bekende ouders een stevige carrière opgebouwd.

Lily Collins

Emily in Paris aka Lily Collins is de dochter van muzikant Phill Collins.

Hailey Bieber

Hailey’s vader is niemand minder dan acteur Stephen Baldwin.

Maude Apatow

Maude, die we kennen als Lexi in Euphoria, is de dochter van regisseur Judd Apatow en actrice Leslie Mann.

Miley Cyrus

Ze is bijna geen nepo baby meer te noemen, aangezien ze zo hard aan de weg heeft getimmerd. De vader van Miley is countryzanger Billy Ray Cyrus.

Zoë Kravitz

Zoë Kravitz, 34, is de dochter van muzikant Lenny Kravitz en acteur Lisa Bonet.

Kaia Gerber

Kaia Jordan Gerber is de dochter van topmodel Cindy Crawford.

Celebrities laten van zich horen

De term nepo baby wordt vaak gebruikt in een negatieve context, om de ongelijkheid in de industrie aan te tonen. Toch is het niet alleen in Hollywood zo, maar in allerlei industrieen dat kinderen van bekende ouders in dat vakgebied mogelijk een andere behandeling krijgen.

Dit was ook voor Lilly Allen reden genoeg om van zich af te bijten op Twitter.

 

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.