Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Entertainment 28 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Cancel culture: deze celebrities en merken zijn gecanceld in 2022

We leven in 2022 en we leven inmiddels in een ware cancel culture. Doet een bekend persoon of groot bedrijf iets dat volgens de massa niet door de beugel kan? Dan wordt je keihard gecanceld. Ook in 2022 was het weer een aantal keer raak, dit zijn de mensen en merken die in 2022 gecanceld zijn.

Zullen we ooit weer op het podium staan?

Deze celebrities en merken zijn gecanceld in 2022

Deze mensen hebben een heleboel mensen boos gemaakt en worden daarom geboycot.

Kanye West

De cancel-award van 2022 gaat uit naar Kanye West. Hij wist meerdere keren zijn publiek op het spits te drijven met zijn racistische en anti-semitische uitingen. Het duurde even voordat de daadwerkelijke boycot in gang gezet werd, maar ook alle bedrijven waar hij nauw mee samenwerkte zoals Adidas, Balenciaga (later meer daarover) en GAP zetten de samenwerking stop.

Opfrisser nodig? Tijdens Paris Fashion Week verscheen Kanye met rechtse activiste Candice Owens in ‘White Lives Matter’ shirts. Je begrijpt, dat maakte veel los. Tel daarbij op dat hij zich een aantal keer met anti-semitische uitingen kwam en je snap waarom Kanye gecanceld is.

Kanye West
(Photo by Edward Berthelot/GC Images) Edward Berthelot/GC Images

James Franco

Niemand houdt van iemand die op minderjarigen aast en zijn positie gebruikt om anderen seksueel uit te buiten. Dit is precies wat de acteur in 2018 zou hebben gedaan, en sindsdien hebben vijf vrouwen zich gemeld en Franco beschuldigd. Niet alleen het publiek, maar ook zijn goede vriend Seth Rogen liet hem om deze reden vallen.

(Photo by Daniele Venturelli/Daniele Venturelli / Getty Images)

JK Rowling

Hoe iconisch de Harry Potter boeken ook zijn, JK Rowling is helaas niet meer te redden. In 2020 Tweette de schrijfster al transfobische dingen. Nu, in 2022, was ze weer bezig met het supporten van transfobische uitingen. In een samenleving waar we er alles aan willen doen om een veilige omgeving voor de LGBTQ+ community te creëren, kunnen we de negatieve vibes van JK Rowling er echt gebruiken. You’re done. 

(Photo by Mike Marsland/WireImage)

Will Smith

Uhm, herinneren we ons de Oscars nog? Hoewel er uiteenlopende reacties waren op zijn plotselinge uithalen naar Chris Rock, leek het alsof de cancel culture de overhand had. Ook is Smith de komende tien jaar niet meer welkom bij de Oscars.

(Photo by Neilson Barnard/Getty Images)

James Corden

Hoe gezellig hij eruit ziet in Carpool Karaoke, zo naar kan hij zich ‘in het echt’ gedragen – als we alle verhalen mogen geloven. Tv-presentator James Corden is al ontelbare keren door mensen gecanceld, waardoor mensen zijn ware aard niet langer vertrouwen. Eén van issue was het beledigende gedrag dat hij vertoonde in een restaurant in New York. Sindsdien staan er tientallen negatieve verhalen over James op TikTok.

(Photo by Dia Dipasupil/Getty Images)

Balenciaga

Vers van de pers: het Balenciaga schandaal. Mocht je het niet meegekregen hebben: Balenciaga lanceerde een homecollectie, met nogal verontrustende campagnebeelden. De seksualisering van jonge kinderen was een thema in de campagne en dat gaat natuurlijk een belangrijke grens over. Stichting Free a Girl greep in en ook verschillende celebrities uitten hun afschuw. Balenciaga kwam met een statement, maar dit is niet genoeg om het schandaal te doen vergeten.

(photo by Mike Kemp/In Pictures via Getty Images)👋🏽

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.