Anne Smits
Anne Smits Werk & Carrière 2 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Sollicitatie of promotie op de planning? Dit is wat je draagt naar kantoor

Deze maand staat NSMBL in het teken van carrière & ambitie en delen wij adviezen, verhalen en tips & tricks over dit onderwerp. Deze keer bespreken we wat het belang is van jouw outfit bij een sollicitatie of promotie. Geeft jouw outfit de doorslag om die nieuwe baan binnen te hengelen of maakt jouw look minder uit dan we denken? Wij vertellen jou alles wat je moet weten.

Heb jij binnenkort een sollicitatie? Lees hier onze tips.

Welke rol speelt jouw outfit bij een sollicitatie of promotie?

Wist je dat je binnen een paar seconden een eerste indruk over iemand vormt? Om die indruk over jezelf iets wat te kunnen sturen, is jouw uitstraling heel belangrijk. Deze uitstraling hangt af van hoe je jezelf voorstelt, je houding én natuurlijk je kleding. Dus wat trek je aan bij een eerste ontmoeting?

De kracht van het rode mantelpakje: fabel of feit?

Laten we de eerste fabel in ieder geval uit de lucht helpen: je hoeft écht niet naar elke sollicitatie een mantelpakje aan een een strak knotje in je haar. Het is nogal een ouderwetse gedachte dat slechts een pak een outfit tot een ‘nette’ look maakt. Sterker nog, als dit soort outfits niet bij jou passen, zal het je eerder onzeker maken dan zelfverzekerd. En een zelfverzekerde uitstraling is the key tot een succesvolle sollicitaite of promotie. Dus is dat mantelpakje niks voor jou? Laat ‘m dan lekker in de winkel hangen.

Baseer jouw outfit op de functie

Maar wat trekken we dan wél aan? Het spreekt voor zich dat je een outfit aantrekt waar je jezelf comfortabel en zelfverzekerd in voelt. En ja, die joggingsbroek zit ook heel comfortabel, maar je begrijpt wel dat dit net niet de bedoeling. De perfecte look voor een sollicitatie is er een die zowel bij jou past als bij de functie waar je naar solliciteert. Een creatieve functie vraagt misschien om een meer uitgesproken outfit dan bijvoorbeeld een IT-functie. Dat wil niet zeggen dat je een saaie outfit aan moet, zodra de baan niet creatief is. Probeer de goede balans te vinden tussen jouw stijl en die van de organisatie. En spiek bij de sollicitatie ook wat jouw potentiële toekomstige collega’s aan hebben. Een spijkerbroek en een paar sneakers is bij veel bedrijven tegenwoordig hartstikke normaal. Zorg er in ieder geval voor dat je outfit niet al te casual of al te sexy wordt. Ergens in between, zit je helemaal goed.

Blote benen naar kantoor

En the struggle waar iedereen tegen aanloopt, of je nu al ergens werkzaam bent of solliciteert: wat trek je aan op een snikhete dag? Vaak hebben organisaties bepaalde richtlijnen over wat geschikt is om aan te doen naar kantoor. Deze richtlijnen gaan bijvoorbeeld over de lengte van een broek of rok en blote armen of schouders. Weet je niet precies wat de regels zijn op jouw kantoor? Het is echt niet gek om het even na te vragen bij een leidinggevende. Heb je een sollicitatie en twijfel je over wat je aan moet? Kies dan voor een veilige optie en laat de blote benen en armen even zitten. Kies bijvoorbeeld voor een (wijde) pantalon en blouse of top van een natuurlijk en luchtig materiaal, zoals linnen of katoen. Vergeet ook niet dat veel airco’s op standje Zuidpool staan in de zomer, dus vaak merk je binnen niks van die hittegolf buiten.

Sparen als twintiger: reële bespaartips waar je écht wat aan hebt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.