Anne Smits
Anne Smits Sparen 23 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Sparen als twintiger: reële bespaartips waar je écht wat aan hebt

Sparen als twintiger is een onbegonnen zaak. Op dit moment lijkt leven als een kluizenaar de enige optie om wat centjes over te houden. Zo zijn boodschappen doen, een drankje op het terras en überhaupt op jezelf wonen zo goed als onbetaalbaar geworden. Maar hoe kan je in deze absurde tijden alsnog zo verstandig mogelijk omgaan met je geld? Wij delen onze spaartips.

I wanna be a billionaire so f*cking bad…

Reële bespaartips waar je echt wat aan hebt

Je groenten en fruit op de markt kopen en je verwarming een graadje lager: misschien dat jij deze spaartips al lang opvolgt. Maar hoe kunnen we nu nog beter op ons geld letten zonder onszelf op te hoeven sluiten?

Keuzes maken

Wanneer je niet oneindig veel nullen op je bankrekening hebt staan, zal je keuzes moeten maken in je uitgaven om geld te sparen. Allereerst helpt het om inzicht te krijgen in je financiën door voor een aantal maanden je inkomsten en uitgaven in een excelbestand te zetten. Plaats de uitgaven onder categorieën zoals: huur, gas/water/licht, boodschappen, persoonlijke verzorging, kleding, vrije tijd, abonnementen et cetera. Wanneer je dit overzicht van een aantal maanden hebt verzameld, neem je je uitgaven eens goed onder de loep.

Uitgaven zoals je huur en gas/water/licht zijn vaste kosten, waar je geen invloed op hebt. Uitgaven die je bijvoorbeeld wel met elkaar kunt vergelijken, zijn die van kleding, persoonlijke verzorging en vrije tijd. Vaak zijn niet alle uitgaven uit dit rijtje noodzakelijk. Je zal hierin dus keuzes moeten maken. Vind jij nieuwe kleding heel belangrijk? Kies er dan voor om niet elk weekend op het terras te zitten. En staat jouw gezondheid op nummer één? Behoud dan je sportabonnement, maar geef hier weer iets anders voor terug. Spreek deze keuzes voor jezelf uit of schrijf ze op en ben ook eerlijk naar jezelf. Alleen door streng te zijn, kan deze tip écht werken om geld te besparen.

Spullen verkopen

Marktplaats en ook Vinted zijn je beste vrienden als het aankomt op het sparen van wat extra centjes. Het kost wat moeite, maar besteed eens een vrije dag aan het uitpluizen van al je spullen en kleding. Je komt gegarandeerd spullen tegen die de moeite waard zijn om op een verkoopsite te zetten. Een oude telefoon, speelgoed van vroeger of een paar sneakers: verkoop het! Heb je wel eens gehoord van een capsule wardrobe? Een capsule wardrobe bestaat uit slechts 37 kledingstukken waardoor je nooit onnodig veel kleding in je kast hebt liggen. Je leest hier alles over de capsule wardrobe en hoe je deze het beste samen kan stellen.

Laat de kleine beetjes ertoe doen

Hoe makkelijk doe jij kleine uitgaven van een paar euro? Haal jij vaak koffie buiten de deur? Let je op aanbiedingen tijdens het doen van de boodschappen? Of wacht je wel eens tot een item in de sale komt? Het is goed om je bewust te worden van elke uitgave die je doet, of ‘ie nu groot of klein is. Door die coffee to go even te laten en je koffie voor thuis in de aanbieding te kopen, bespaar je al gauw tientallen euro’s per maand. En op jaarbasis loopt dat op tot zelfs honderden euro’s. Door je bewust te worden van elke euro die je uitgeeft, zullen jouw onnodige kleine uitgaven gegarandeerd verminderen. En zo wordt sparen toch nog wat makkelijker.

Simpele bespaartips voor in de supermarkt die jij waarschijnlijk nog niet kent

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.