Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Films & Series 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe Anna Wintour de productie van ‘The Devil Wears Prada’ belemmerde

Als er een modefilm is die de tand des tijds doorstaat, dan is het wel The Devil Wears Prada. Het verhaal is gebaseerd op Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour. Die er alles aan deed om de productie van de film te belemmeren, blijkt nu.

Althans, haar status in de modewereld maakte het vooral erg moeilijk om mensen te vinden die wilde meewerken aan de film. Zo wordt nu bekend gemaakt.

Anna Wintour en The Devil Wears Prada

Zonder dat het expliciet benoemd hoeft te worden, weet iedereen dat het karakter van Miranda Priestly (gespeeld door Meryl Streep) gebaseerd is op Anna Wintour. En met het fictieve Runway Magazine wordt eigenlijk Vogue bedoeld. De film is namelijk gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek, dat is geschreven door Lauren Weisberger, een eerdere assistente van Anna Wintour. De real life Andy Sachs, dus.

De reputatie van Anna Wintour zorgde voor veel problemen bij de productie van de film. ”I had enormous trouble finding anyone in the fashion world who’d talk to me, because people were afraid of Anna and Vogue, not wanting to be blackballed,” vertelt scenarist Aline Brosh McKenna aan Entertainment Weekly.  “There was one person who spoke to me, whose name I will never divulge, who read it and said, ‘The people in this movie are too nice. No one in that world is too nice. They don’t have to be, and they don’t have time to be.’ After that, I did a pass to make everyone a bit busier and meaner.”

The Devil Wears Prada
The MovieDB

Moeite met filmlocaties

Anna’s enorme macht maakte het moeilijk om filmlocaties te regelen, gaf regisseur David Frankel toe aan EW. Zo maakte het Met Gala het onmogelijk om te kunnen schieten in het Metropolitan Museum of Arts. Ook de directeur van Fashion Week wilde niets met de makers van de film te maken hebben.

Zelfs de iconische appartementsgebouwen die de makers als mogelijkheden zagen voor Miranda’s appartement, werden door de beheerders van de coöperaties niet opengesteld. Uiteindelijk leenden ze een herenhuis aan de Upper East Side van een vriendin van producer, Wendy Finerman.

The Devil Wears Prada
The MovieDB

Het kleden van Meryl Streep was nooit zo moeilijk

Normaal gesproken staan designers in de rij om een actrice als Meryl Streep te kleden. Maar wanneer zij Anna Wintour speelt, is dat een ander verhaal. Weinig grote designer stond open voor het uitlenen van stukken.

De legendarische kostuumontwerpster Patricia Field worked her magic en stelde een collectie samen van zo’n 150 kledingstukken van Donna Karan, Zac Posen, Rick Owens en uiteraard Prada.

The Devil Wears Prada
ANP

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.