Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Mentale Gezondheid 22 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is Task Paralysis en zo deal je ermee tijdens de decemberdrukte

Voor veel mensen is de decembermaand druk, druk, druk. Zowel op werk, als in je sociale leven wordt er veel van je gevraagd en een gezonde balans bewaken lijkt tegen het einde van het jaar een extra uitdaging. Voor je hersenen kunnen deze never-ending to-do lijsten gezien worden als een bedreiging. Dit is hoe je ‘m toch afgevinkt krijgt.

Geen paniek!

Van een ontplofte agenda naar een ontploft hoofd

Eens in de zoveel tijd ontploft je agenda. Even hard doorwerken en doorzetten en dan is er weer rust. Zou je denken. Toch werkt dat voor veel mensen juist averechts. In plaats van dat je sneller gaat werken en dus méér gedaan krijgt, loop je vast. Error!! Dit vervelende gevoel heet Task Paralysis, ofwel bevriezen bij een overweldigend gevoel.

Vechten, vluchten of bevriezen

Met een overvolle agenda, tienduizend to-do‘s of een hele grote opdracht met tijdsdruk, zou je willen dat je op logische manier kunt nadenken en werken. Toch merken velen dat die hoeveelheid “verplichtingen” er juist voor zorgen dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Je bevriest. Dit is vergelijkbaar met de reactie die je krijgt bij een schrikreactie in een bedreigende situatie. De bedreiging die het lichaam in zo’n drukke situatie voelt kan bijvoorbeeld een gevoel van falen zijn.

Een beetje hulp tijdens de December-drukte

Normaal gezien, bij een kleine hoeveelheid stress of drukte, zorgen je hersenen voor een planning, een gevoel van verantwoordelijkheid, de juiste beslissingen, zelfstandigheid en (vooral) voor controle over je emoties. Loopt deze stress te hoog op, dan kan het zijn dat het gevoel van bedreiging en dus een vecht, vlucht of bevries modus opspeelt. December is voor velen zo’n maand waarin de balans en rust ver te zoeken is. Mocht jij nou ook wel eens het gevoel hebbend dat je niet verder komt, ondanks dat je dat wilt en moet. Knoop dan deze tips van de experts goed in je oren.

 

December te duur? Met deze 5 spaartips kom je de feestmaand door

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.