Jana Witteman
Jana Witteman Money 16 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als stewardess in Nederland

Geen grauwe kantoorpanden, nooit van 9-tot-5 werken en ondertussen betaald worden om de wereld over te vliegen. Klinkt best goed, toch? Met een baan als stewardess kan het realiteit worden. Dit salaris verdien je als stewardess.

Blijf jij liever met beide benen op de grond? Wellicht is een carrière in haarstyling meer iets voor jou. Dit salaris verdien je in Nederland als kapper.

Werken als steward(ess)

Iedereen die weleens gevlogen heeft weet dat de stewards en stewardessen aan boord meer doen dan alleen het demonstreren van de veiligheidsvoorschriften. Je verwelkomt onder andere alle passagiers aan boord, controleert boarding passen, ondersteunt passagiers met eventuele angsten of ziekten en je beantwoordt alle vragen. Daarnaast – misschien wel de belangrijkste taak – schiet jij natuurlijk te hulp bij noodsituaties.

Om aan de slag te gaan als stewardess heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt een mbo 4-opleiding Luchtvaartdienstverlening volgen, maar je kunt ook intern worden opgeleid bij een vliegtuigmaatschappij. Om toegelaten te worden voor de interne opleiding moet aan verschillende criteria voldoen en doorloop je verschillende selectierondes. Zo is het belangrijk dat je in het bezit bent van een havo diploma of een mbo 4-diploma. Bij KLM moet je tussen de 158 en 190 centimeter lang zijn, je hebt representatief uiterlijk zonder zichtbare piercings of tatoeages en je kunt zwemmen. Doorloop je de selectieprocedure en word je toegelaten tot de opleiding? Dan ontvang je een opleidingsvergoeding van 1.721 euro bij KLM. En bevalt uiteindelijk het leven als stewardess? Dan heb je uiteindelijk de mogelijkheid om door te groeien tot purser.

Salaris als steward of stewardess

Als je eenmaal aan de slag gaat als steward of steward krijg je als je in dienst bent bij KLM een dagtoelage. Dat wil zeggen: verblijf je op een locatie voordat je terugvliegt? Dan krijg je een bedrag ter vergoeding van bijvoorbeeld maaltijden of vervoer op locatie.

Daarnaast ontvang je natuurlijk een regulier salaris. Het exacte salaris zal per luchtvaartmaatschappij uiteenlopen, maar bij KLM ligt het startsalaris op een bedrag van 2.842 euro per maand. Ga je in dienst bij Transavia? Daar ligt het bruto startsalaris per 1 mei 2024 op een bedrag van 2.330 euro per maand.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.