Aartie Narain
Aartie Narain Beauty 9 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Last van donkere kringen onder je ogen? Dit kan de oorzaak zijn volgens experts

Het kan zijn dat je acht uur slaap krijgt, goed eet, aan lichaamsbeweging doet, maar toch last heb van kringen onder je ogen. Donkere kringen kunnen erg frustrerend zijn en er zijn nogal wat verschillende en verrassende factoren die meespelen.

Wij zetten een aantal oorzaken op een rij.

Donkere kringen onder je ogen

Donkere kringen onder je ogen zijn eigenlijk bloedvaten die je door je huid heen kunt zien. De huid rond de oogleden is de dunste huid van je lichaam. Donkere kringen zijn één van de eerste tekenen dat we ons uitgeput voelen of dat we niet genoeg van de essentiële dingen krijgen die we nodig hebben. Dit kunnen ook de oorzaken zijn.

1. Allergien

Hooikoorts of een allergische reactie van bijvoorbeeld huisdieren kan donkere kringen onder je ogen veroorzaken. Net zoals de bloedvaten in je neus vergroten bij allergieën en een verstopte neus veroorzaken, geldt dit ook voor de bloedvaten onder je ogen.

2. Je genen

We zijn allemaal verschillend en uniek en dat is te danken aan onze stamboom. We erven allerlei kenmerken van onze familie, zo ook donkere kringen onder je ogen. Sommige hebben daardoor meer kans op een donkerdere pigmentatie onder hun ogen dan op de rest van hun gezicht.

3. Te weinig slaap

Sommig overleven de dag prima met slechts vijf uur slaap, terwijl de ander meer dan acht uur nodig heeft om op te laden. Maar wist je dat te weinig slaap ook impact heeft op je gezondheid? Door slaapgebrek kunnen de bloedvaten onder je ogen meer zichtbaar worden, waardoor donkere kringen ontstaan. Dat wordt dus op tijd naar bed gaan.

4. Medicijngebruik

Verschillende medicijnen veroorzaken verwijding van de bloedvaten. De bloedvaten zijn dan verdund, waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. De huid onder je ogen is dunner dan andere huid, waardoor je de bloedvaten er makkelijk doorheen ziet. Sommige medicijnen kunnen ook voor bijnieruitputting zorgen, wat ook donkere kringen onder je ogen kan veroorzaken.

5. Schildklier- of leveraandoening

In ernstigere gevallen kunnen donkere kringen een symptoom zijn van verschillende aandoeningen, zoals hypothyreoïdie of aandoeningen aan je lever. Als je langere tijd rondloopt met kringen onder je ogen is het een goed idee om langs te gaan bij de huisarts en je bloed te laten onderzoeken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.