Tessa Ham
Tessa Ham Money 11 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit was het budget van Netflix voor Don’t Look Up

De kans is groot dat je inmiddels Don’t Look Up hebt gezien. De Netflix-creatie bevat zoveel sterren in de cast dat iedereen zich bij het kijken afvroeg hoeveel geld de streamingsdienst wel niet heeft uitgegeven aan de film.

We zochten uit wat het budget voor de film was (oorspronkelijk) en hoeveel de sterren voor hun rol betaald hebben gekregen.

Salaris van sterren Don’t Look Up

We zeiden het net al: de Netflix-film heeft een enorme sterrencast. Zo enorm dat alle bekende namen een aparte paragraaf verdienen. Naast Jennifer Lawrence en Leonardo DiCaprio, waren ook onder andere Meryl Streep, Jonah Hill, Cate Blanchett, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi en Tyler Perry in de film te zien.

Dat maakt ons nieuwsgierig: wat heeft Netflix wel niet betaald voor deze cast? Helaas is deze informatie niet helemaal beschikbaar. Maar weten we wél wat Jennifer Lawrence en Leonardo DiCaprio voor hun hoofdrollen in de film hebben gekregen. Houd je vast: Leo verdiende maar liefst 30 miljoen dollar voor de film. Jen nam 25 miljoen dollar mee naar huis.

Dat is opmerkelijk en niet alleen omdat de hoogte van de bedragen zo absurd is. Jennifer Lawrence was de eerste naam op het call sheet en ook de eerste naam in beeld. Toch kreeg ze dus niet het hoogste salaris. Variety rekende uit dat Lawrence 83 cent verdiende voor elke dollar die DiCaprio op z’n rekening kreeg bijgeschreven.

Pay gap

Dat komt heel erg in de buurt van de 82 cent die de gemiddelde Amerikaanse vrouw verdient voor elke dollar die een Amerikaanse man ontvangt. De loonkloof is overal; Jennifer Lawrence bekritiseerde de pay gap in Hollywood al publiekelijk in 2015. Nadat ze ontdekte dat ze aanzienlijk minder werd betaald dan haar mannelijke co-sterren werd ‘ze boos op zichzelf’.

“Ik heb gefaald als onderhandelaar, omdat ik het vroeg opgaf”, schreef ze toen. “Ik wilde niet blijven vechten om miljoenen dollars die ik, eerlijk gezegd, vanwege twee franchises niet nodig heb.” In het geval van Don’t Look Up ziet Jennifer Lawrence het anders. In de pers verdedigde ze het hogere salaris dat Leonardo DiCaprio heeft verdiend met zijn rol.

“Leo brengt meer op dan ik”, legt ze uit. “Wat ik in andere situaties heb gezien – en ik weet zeker dat andere vrouwen op de arbeidsmarkt dat ook hebben gezien – is dat het enorm ongemakkelijk is om te informeren of je gelijk betaald krijgt.”

Ze voegt daaraan toe: “Als je iets in twijfel trekt dat ongelijk lijkt, wordt je verteld dat het geen genderongelijkheid is. Maar ze kunnen je niet vertellen wat het precies is. In dit geval zorgt Leo voor meer ticketverkoop dan ik. Ik ben enorm blij en tevreden met mijn deal.”

Don’t Look Up budget

Hoewel Jen minder verdiende dan Leo heeft Netflix diep in de buidel getast om Don’t Look Up te realiseren. Oorspronkelijk had de film een budget van 75 miljoen dollar. Maar aangezien de twee hoofdrollen al 55 miljoen van dat budget opeten, verwachten we dat de streamingdienst de portemonnee heeft getrokken.

Van Meryl Streep (één van de best betaalde actrices ter wereld) alleen al is bekend dat ze 20 miljoen per film vraagt. Maar er waren nog een hoop andere grote namen die echt niet voor een paar cent aan het werk gaan. En dan hebben we het nog niet eens over de regisseur en de crew gehad! We kunnen daarom met zekerheid zeggen dat Netflix uiteindelijk een groter budget heeft vastgesteld.

Dit is hoeveel Lily Collins verdient met Emily in Paris

IndieWire

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.