Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Home & Interior 17 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo vaak moet je dus je douchegordijn wassen – en zo doe je het

Het is een klusje dat we het liefst vermijden: het schoonmaken van het douchegordijn. We weten dat het ding zo ranzig is als het maar kan, maar schoonmaken, ho maar. Toch moet je hem écht wel regelmatig wassen. En dat is een stuk eenvoudiger dan je zou denken.

Hoe vaak moet je een douchegordijn wassen?

Voordat we beginnen met het stappenplan, is er één ding wat je moet weten: het ligt niet aan jou dat je douchegordijn zo snel vies wordt. Je douche is nu eenmaal een drukbezochte plek in huis. Niet zo gek dus dat een douchegordijn veel te verduren heeft. Niets om je zorgen om te maken, maar wel iets om rekening mee te houden. Om er van af te komen kan je simpelweg een nieuw douchegordijn kopen, maar je kan ‘m ook gewoon even wassen.

Dan komt de volgende vraag om de hoek kijken: hoe vaak moet je een douchegordijn eigenlijk wassen? In een ideale situatie zou je dit het beste één keer in de maand doen. Vind je dit nu iets te veel van het goede, dan kun je er ook voor kiezen om het douchegordijn één keer per seizoen te wassen; dit komt dus neer op vier keer per jaar.

douchegordijn wassen

Hoe maak je een douchegordijn schoon?

Nu weten we hoe vaak we het douchegordijn moeten wassen, maar hoe doen we dat eigenlijk? Nou, zo:

Stap 1

Verwijder de ringen van het douchegordijn en stop vervolgens het gordijn, samen met de voering (als dat eraan zit) én twee witte handdoeken in de wasmachine. De witte handdoeken schuren in de was tegen het gordijn aan; dit zorgt ervoor dat het gordijn beter schoon wordt.

Stap 2

Voeg een normale hoeveelheid wasmiddel, ongeveer 100 gram baking soda en een scheutje witte keukenazijn toe. Je hoeft dus niet per se wasverzachter te gebruiken.

Stap 3

Zet het wasprogramma op maximaal 40 graden. Was het douchegordijn niet op een hetere stand; de kans is dan namelijk aardig groot dat hij smelt en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Stap 4

Wanneer het douchegordijn is gewassen, hang hem dan op om te drogen. Doe je douchegordijn nooit in de droger om dezelfde reden als te heet wassen: voorkom zo dat het gordijn smelt.

Tussendoor schoon houden

Was je je douchegordijn al vaak genoeg, maar wil je ‘m tussendoor schoner houden? Dan is er nog een laatste tip: vul een spuitflesje voor de helft met water en voor de andere helft met witte gedestilleerde azijn. Spray dit mengsel na elke douchebeurt op je douchegordijn en wrijf het er eventueel in met een doucheborstel (dit hoeft niet per se). Vind je de geur van azijn te heftig? Dan kun je er ook een paar druppeltjes citroenolie aan toevoegen. Ten slotte hoef je het mengsel er niet af te halen – het gaat er automatisch af bij de volgende douchebeurt.

Klaar is Kees! Valt reuze mee, toch? En nu je er toch bent, vind je het vast leuk om te lezen waarom het niet slim is om elke dag een douche te nemen.

Today

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.