Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Beauty 1 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

De ultieme droogshampoo guide – de 8 belangrijkste do’s en don’ts

Droogshampoo is een geschenk uit de hemel. Het verbergt vettig haar, het geeft meer volume én het zorgt ervoor dat we ons haar minder vaak hoeven te wassen. Dat laatste is ook nog eens goed voor het milieu. Even serieus, droogshampoo is een held. Maar om het meeste uit je droogshampoo te halen, is het wel belangrijk dat je het op de goede manier gebruikt.

Daarom hebben we de ultieme droogshampoo guide gemaakt. We vertellen de acht belangrijkste do’s en belangrijkste don’ts op dit gebied. You’re welcome.

Tips om droogshampoo te gebruiken

Helemaal leuk en aardig al die beloftes van het product, maar misschien heb jij het idee dat het helemaal niet zoveel wonderen verricht voor jouw haar. Dat kan komen doordat je bepaalde fouten maakt. Dankzij de volgende tips rock jij jouw second day hair als een queen.

1. Don’t: gebruik het niet als vervanger

Het is absoluut geen goed plan om droogshampoo te gebruiken in plaats van shampoo. Lars Skjoth, oprichter van haarmerk Harklinikken, vertelt: “Dry shampoo is not a cleanser – it’s simply a powder that sops up excess oil. This powder can dry the scalp, causing reactions like dermatitis, dandruff and folliculitis (an infection that can inflame the hair follicle).” De enige correcte manier om dode huidcellen te verwijderen en je hoofdhuid te reinigen, is met echte shampoo.

2. Don’t: spray niet te dichtbij

We snappen dat het verleidelijk is om op drie centimeter afstand droogshampoo in je haren te spuiten. Doe het toch maar niet, want het is echt niet zo dat het product dan beter werkt. Sterker nog, het werkt alleen maar averechts. Droogshampoo is vaak zo geconcentreerd dat het je haar nat maakt en je haarschubben verstopt.

Volgens haarstylist Patrick Wilson is tien centimeter afstand perfect. Spray het van deze afstand, laat het een minuutje of twee zitten en ga dan je haren stylen.

3. Don’t: gebruik het niet dagen achter elkaar

Het is natuurlijk ideaal dat je dankzij droogshampoo niet elke dag je haren hoeft te wassen. Maar pas wel op dat je het niet té lang uitstelt. Je hoofdhuid wil namelijk af en toe ook gereinigd worden, net als de rest van je lichaam. Batiste expert Val Benavides legt uit: “Would you keep layering makeup on top of itself day after day without removing it? How long you can go depends on your hair and scalp. In general, I would say dry shampoo can prolong a style for a day or two.” Gewoon blijven wassen dus.

4. Don’t: spray het niet alleen aan de bovenkant

De meeste mensen gebruiken droogshampoo alleen op de plekken waar het haar vettig is, wat meestal bij je aanzet is. Toch krijg je het beste resultaat als je je haar in tweeën of zelfs drieën deelt en onder elke pluk de aanzet sprayt. Op die manier krijg je meer volume en neemt het product meer olie op uit de rest van je haar. Eigenlijk heel logisch als je het ons vraagt.

5. Do: gebruik het voor volume

Als je denkt dat je droogshampoo alleen kan gebruiken op vettig haar, heb je het mis, Elke dag sprayen is natuurlijk ook helemaal niet goed, maar je mag best zo nu en dan droogshampoo sprayen op “schoon” haar voor meer volume. Spray een klein beetje bij de aanzet en kam je haren naar achter voor een va-va-voom look.

6. Do: kam het door

Het is ook geen goed plan om het product in je haar te sprayen om er vervolgens niet meer aan te doen. Als je sprayt zonder het door te borstelen, blijft er een hele witte waas over je haar. Daarnaast zie je veel slechter resultaat. “If you are predominately using dry shampoo for sebum or oily roots rescue, brush it through your hair to remove excess product”, vertelt Val.

7. Do: föhn het een beetje

We hebben nog een hele handige hack van celebrity haarstylist Daniel Martin. Hij beweert dat het slim is om na het aanbrengen van droogshampoo met een föhn even door je haren te gaan. “This will help distribute the product away from the scalp and a little into the mid-lengths,” legt hij uit. Daarnaast zegt hij dat je hierdoor nog meer volume krijgt en het laat de witte waas verdwijnen.

8. Do: probeer verschillende merken

De kans is groot dat je, net als wij, al snel naar de drogist fietst om het meest bekende merk droogshampoo in te slaan. Toch zijn veel droogshampoos heel verschillend. Het kan dus geen kwaad om een beetje te experimenteren om erachter te komen welk merk het beste werkt op jouw haar. Maar goed, met deze tips kom je in ieder geval al een heel eind.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.