Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Werk & Carrière 1 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Je droombaan binnenslepen zonder ervaring? Met deze drie tips maak je meer kans

Welk tijdschrift je ook leest, welke podcast je ook luistert of welke TED talk je ook kijkt: ze gaan bijna allemaal over het creëren van je droomleven. En ja, bij dat droomleven hoort vaak ook een droombaan. Maar wat als je niet genoeg ervaring hebt voor de rol die je graag zou willen invullen? Met deze XX tips maak je alsnog een grote kans bij het sollicitatieproces.

Wie niet waagt…

Je droombaan binnenslepen zonder ervaring

Of je nu juriste, editor of travelexpert wil worden: in ieder vakgebied worden de volgende dingen gewaardeerd.

Neem personal branding serieus

Het klinkt voor sommigen cringy om een ‘merk’ van jezelf te maken. Maar geloof ons, het werkt echt. Als jij heel duidelijk kan maken wie jij bent, waar je voor staat en wat jij toevoegt, dan is de kans op aangenomen worden velen malen groter. Probeer jezelf te beschrijven in maximaal drie woorden te beschrijven. Bijvoorbeeld als ‘marketing specialist & schrijver’ of ‘digital strategist’. De tweede stap ik om deze benaming overal door te trekken: op je cv, op LinkedIn, op je socials en je portfolio.

Bouw dat merk uit

Dat je minder ervaring hebt in een vakgebied, is een mooie kans op jezelf te trakteren op nieuwe ervaringen. Ga bijvoorbeeld een parttime stage lopen, schrijf je in voor cursussen of volg af en toe een lectuur. Zo wortel jij je steeds dieper in dat vakgebied en maak je tegelijkertijd ook een heleboel lol.

Vind een mentor

Wij mensen helpen graag. Dus, doe er je voordeel mee en laat je helpen door iemand die meer ervaring heeft in het vakgebied waarin jij graag wil werken. Ga een met diegene mee naar werk, stel alle vragen en laat je adviseren. Als je niet weet welke kant op te gaan, dan is het fijn om een gids in het vakgebied te hebben.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.