Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Reizen 4 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Moeten we ons in Nederland druk maken om de bedwantsenplaag?

Ondanks dat het afgelopen week Paris Fashion Week was, was er in Parijs ook iets minder glamoureus aan de hand. De Franse hoofdstad kampte namelijk met een bedwantsenplaag. Moeten wij ons daar in Nederland ook zorgen om maken?

Het mag dan wel dierendag zijn, maar in deze beestjes hebben wij minder zin. We hoorden de eerste geluiden al over bedwantsen in Nederland. Hoe groot is de kans dat Amsterdam Parijs achterna gaat?

Bedwantsenplaag in Frankrijk

In Frankrijk lijken ze overal te zijn, de bedwantsen. In de metro, in restaurants, in bioscopen: eigenlijk op iedere openbare plek nemen de kleine beestjes het over. De situatie is nu zo erg dat de Franse overheid de inwoners adviseert om zich zo bedekt mogelijk te kleden.

De staat is nu zo snel mogelijk een actieplan aan het opstellen tegen de bedwantsenplaag. Nu de geluiden uit Parijs zo heftig zijn, maken veel andere landen zich zorgen om zo’n zelfde plaag.

Moeten we ons in Nederland zorgen maken?

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: we weten nog niet zeker of we ons zorgen moeten maken – maar er zijn wel meer meldingen van bedwantsen dan twee jaar geleden. “In coronatijd was het minder, maar nu wordt er weer meer gereisd en merken we dat de bedwants echt oprukt,” stelt ongediertebestrijder Jordan Outshoorn bij RTL Nieuws. “Het is net zo druk als voor corona.”

Vooral in en vlak na de vakantieperiode verspreiden de bedwantsen zich. Vakantiegangers krijgen er in het buitenland mee te maken en nemen ze dan mee naar huis in Nederland. Het lastige is dat zodra ze in je huis zitten, ze bijna overal zitten. In razend tempo vermenigvuldigen ze zich. Ze verstoppen zich vooral in bedden, maar ook achter kasten, schilderijen of zelfs in je laptop. Veel ongediertebestrijders laten in het midden of de stijging van nu met de vakantieperiode te maken heeft, of dat er daadwerkelijk sprake is van een opkomende plaag.

Hoe kan je de kans op bedwantsen verkleinen?

Het bestrijden van bedwantsen in huis is een lang en kostbaar proces. Ongediertebestrijders zijn zelden in één sessie klaar en daarom is het kostenplaatje van een bedwants-vrij huis best pittig. Dus het liefst voorkom je een invasie in je huis.

Voordat je tijdens een reis in je hotelbed gaat liggen, is het slim om de matrassen even te checken. Als daar kleine zwarte vlekjes zitten, weet je genoeg. Dat is poep van de bedwants. Om te voorkomen dat de bedwantsen meereizen naar huis, bewaar jij je koffer het liefst in de badkamer. Hier komen de bedwantsen niet graag.

Vermoed je dat je de bedwantsen mee naar huis hebt genomen? Neem dan het zekere voor het onzekere en was je beddengoed en alle verdachte kleding op minstens zestig graden. Kledingstukken die niet heet gewassen mogen worden, kun je het best voor 48 uur invriezen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.