Jana Witteman
Jana Witteman Mijn duurste aankoop 1 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Bo (25) betaalde 1750 euro voor een designertas

De één maakt voor iedere aankoop een nieuwe spaarpot, terwijl de ander smijt met geld alsof het niets is. Hoe je uitgavepatroon er ook uit mag zien, de duurste aankoop uit je leven vergeet je niet zomaar. Daarom stellen wij – nieuwsgierig als we zijn – iedere week de vraag: voor welke aankoop heb jij ooit je spaarrekening geplunderd?

De duurste aankoop van..

Deze week spreken we de 25-jarige Bo, die zichzelf getrakteerd heeft op een designeritem.

Hi Bo, vertel ons! Wat is de duurste aankoop die jij ooit hebt gedaan?

“Mijn eerste echte designertas: de Givenchy Antigona. Ik ben voor een size small gegaan van zwart grained leather.”

Givenchy
Bron: Givenchy.com

Hoeveel heeft deze aankoop gekost?

“Ik heb 1750 euro voor de tas betaald, exclusief het tripje naar Parijs om de tas aan te schaffen.”

Heb je lang voor deze designertas gespaard?

“De Antigona stond al 2 jaar op mijn verlanglijst. Op het moment dat ik ben afgestudeerd wist ik dat ik deze tas wilde hebben. Tijdens de coronacrisis woonde ik weer even bij m’n ouders, waardoor ik flink heb kunnen sparen.”

Heb je een spaarplan gemaakt voor deze aankoop?

“Nee, sparen ging heel natuurlijk. Ik wist dat ik naast het bedrag van de tas een extra buffer wilde hebben. Na mijn afstuderen heb ik namelijk gevoeld hoe het is om werkloos thuis te zitten. Daarom vind ik het belangrijk om met mijn spaarrekening altijd een paar maanden vooruit te kunnen, voor geval van nood. Zo begon ik het met 2500 euro spaargeld, plus het bedrag van de tas. Later werd dat een spaarbedrag van 5.000 euro, plus de tas. Toen werd het 10.000 euro, plus de tas. Doordat ik het spaarbedrag steeds hoger zag worden, werd ik steeds fanatieker. Op mijn hoogtepunt had ik rond de 17.000 euro spaargeld: bijna 15.000 en een kleine 2.000 euro voor de aankoop van de tas.”

“Na de periode dat ik bij mijn ouders woonde heb ik een tijd samengewoond. Totdat begin 2022 die relatie is beëindigd. Toen zat ik plotseling met dubbele lasten. Mijn huur werd verdubbeld en ik moest allemaal nieuwe meubels kopen. Die wilde ik ook graag nieuw aanschaffen – en niet bij Ikea. Daardoor is mijn spaarrekening behoorlijk gekrompen en sparen lukte bijna niet. Gelukkig heb ik nog een potje aandelen, maar die houd ik als “stiekeme spaarpot” achter de hand.”

“Afgelopen september had ik de kans om naar Parijs te gaan.” Ondanks alle kosten van dit jaar en de gekrompen spaarrekening besluit Bo te gaan. En waar kun je beter je droomtas kopen, dan in Parijs? “Zodra ik had afgerekend kon ik er eigenlijk alleen maar van genieten – een goede aankoop dus!”

Hoe reageerde je omgeving op jouw nieuwe aankoop?

“Heel verschillend! Sommige vrienden en vriendinnen snappen niet dat ik een maand huur en vaste lasten aan een tas kan uitgeven. Een tas van 400 euro is toch net zo goed? Vinden zij.

Anderen vinden het juist prachtig. Die begrijpen de sentimentele waarde van zo’n aankoop en beseffen hoelang ik dit al wilde. Sommige vriendinnen zijn net zo materialistisch als ik, dus die vinden het alleen maar mooi en gunnen het mij. Ik sta daar vrij nuchter in. Het is was en is míjn geld.”

Zou je nog een keer zo’n bedrag neertellen voor een eenzelfde doel?

“Honderd procent. Ik krijg heel vaak de vraag welke tas de volgende wordt. Ik heb al een paar tassen op het oog, maar aangezien alles duurder wordt wacht ik voorlopig nog even. Voor nu geniet ik nog van deze aankoop.”

Stel je product gaat kapot, zou je het dan opnieuw kopen?

“Ja! Ik heb ooit geleerd dat je pas een aankoop moet doen, als je er ook twee van zou kunnen kopen. Dat kan nog, dus dat zou ik dan wel doen.”

Heb je tips voor mensen die zo’n zelfde uitgave willen gaan doen?

“Ik wilde de tas heel graag in het echt zien voordat ik zo’n bedrag zou afrekenen. In eerste instantie wilde ik namelijk ook de grotere versie zodat ik de tas ook voor mijn werk zou kunnen gebruiken. Maar er paste niet genoeg in en ik vond de grote tas ook minder mooi qua proporties. In de winkel wist ik dus pas dat ik voor de small zou gaan. En we hebben er nu ook nog een leuke trip van kunnen maken, wat de tas extra speciaal maakt.”

“Kijk dus of je zo’n aankoop in de winkel kan doen. Dan weet je zeker of de tas bij je past én of je het het geld waar vindt. In de winkel weet je ook zeker dat het een echte is, een geen dupe. Daarnaast is een tip ook om heel realistisch blijven, vergelijk het met bepaalde uitgaven die je sowieso doet. Je kan het vergelijken met een vakantie bijvoorbeeld, waar geef je het liever aan uit?”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.