Emma Toussain
Emma Toussain Lichaam 9 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Feit of fabel? 5 interessante mythes over hardlopen

Er doen zich talloze mythes de ronde over de oudste sport van het universum: hardlopen. De één misschien nog wel gekker dan de ander. Maar welke is waar en welke (absoluut) niet?

Jussi Peltonen, Senior Researcher bij Polar Research Center deelt alle in’s en out’s over 5 hardloopmythes.

Stukje rennen

Sommige mensen vinden het heerlijk om kilometers te maken. Hardlopen moet je écht leuk vinden, anders zakt de motivatie snel. Het is goed voor je conditie maar je moet wel leren rennen. Klinkt misschien gek, maar je kunt natuurlijk niet zomaar 10 kilometer hardlopen. Je lichaam moet aan de activiteit wennen. Iedereen reageert er anders op en daarom kan het soms best handig zijn om de trainen met behulp van tools, zoals een sporthorloge.

Ben jij een fanatiek hardloopster of ben je gewoon heel erg geïnteresseerd in het onderwerp? Lees dan vooral even verder want de volgende mythes zijn ontzettend interessant.

Feit of fabel: iedereen kan hardlopen

Feit – Of je nu lang, kort, breed, dun, jong of oud bent: iedereen kan hardlopen. Het mensenlichaam is volledig aangepast aan deze eeuwenoude sport. “Vergeleken met andere ‘dieren’ zijn we niet al te snel. We zijn geen sprinters, maar blinken uit in het lopen van lange afstanden”, aldus Peltonen. En oké, je loopt als beginner niet gelijk een marathon, maar hoe meer je traint, hoe dichterbij je bij die befaamde 42,2 kilometer komt. Let’s run!

Feit of fabel: hardlopers wandelen nooit

Fabel – Sterker nog: wandelen tijdens je hardloopprogramma kent juist grote voordelen. Zo is het maken van een flinke wandeling voor de gevorderde loper een perfecte training tijdens een hersteldag. Het helpt namelijk bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en geeft spieren en gewrichten de nodige adempauze. Voor beginnende lopers is wandelen juist ideaal om met hardlopen te beginnen en tijdens een training rennen met wandelen te combineren.

Feit of fabel: Hartslagtraining is alleen voor de échte pro’s

Fabel – Ook voor beginners is hartslagtraining juist fijn om zo te checken of je op de goede weg bent. Het enige wat je nodig hebt: een sporthorloge, zoals de gloednieuwe Polar Pacer, die je hartslag tijdens de training meet en inzicht geeft in de persoonlijke hartzones, fitnesstracker of borstband. “Hartslagtraining kan helpen bij het voorkomen dat nieuwe hardlopers zichzelf te snel uitputten om nog van hardlopen te genieten,” licht Peltonen toe.

hardlopen polar
Polar Polar

Feit of fabel: Na een paar dagen vrij moet je weer opnieuw beginnen

Fabel – Zelfs als je drie weken in bed blijft liggen, zorgt dit er slechts voor dat je maximaal 25% van je VO2max (zuurstofopnamecapaciteit) verliest. Valt best mee, toch? Zeker als je bedenkt dat zo’n situatie zelden voorkomt. Al met al is rust nemen en hersteldagen inlassen ontzettend belangrijk en helpt het zelfs bij het verbeteren van je conditie. Plof dus gerust lekker op die bank vanavond!

Hardlopen vs. wandelen: wat is nu eigenlijk beter voor je?

Feit of fabel: Een marathon lopen is gezond

Feit – Oké, de wedstrijd zelf is misschien schadelijk, maar de levensstijl die je er door het trainen voor zo’n marathon op nahoudt, is daarentegen juist onwijs gezond. Je krijgt er sterkere spieren en botten van, blijft op een gezond gewicht en het vergroot je zelfvertrouwen. O. en no worries: ook met meer ‘simpele’ hardlooptraininingen waarbij je niet direct een marathon nastreeft, profiteer je van deze voordelen.

Verliefd worden op hardlopen?

Hoewel hardlopen o-zo eenvoudig lijkt, liggen blessures bij deze sport altijd op de loer. Vooral wanneer je te snel progressie wilt maken. Wanneer je beschikking hebt tot de beste tools die je inzicht geven in jouw lichaam, kan er gelukkig weinig misgaan. Denk aan het aanschaffen van een speciaal hardloophorloge. Check bijvoorbeeld de Polar Pacer!

Dit is waarom wandelen in de kou juist heel goed voor je gezondheid is

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.