Tessa Ham
Tessa Ham Money 8 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Vrouwen verdienen minder en hebben minder vermogen – dit is wat we kunnen doen

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Het ideale moment om eens stil te staan bij de financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Dat is hard nodig, want de helft van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk van een partner of de overheid, volgens WomenInc.

Hoe komt dit? Waarom is dit zo’n groot probleem? En nog belangrijker: wat kunnen we hieraan doen?

Vrouwen zijn weinig financieel onafhankelijk

“Er is een groot probleem en vrouwen hebben vaak niet door dat ze dit probleem hebben”, valt Puck Landawé met de deur in huis als we haar opbellen over dit onderwerp. Zij is de oprichter en mede-eigenaar van ELFIN, een financieel kennisplatform dat vrouwen helpt financieel onafhankelijk te worden.

“We verdienen minder, we bouwen minder pensioen op en hebben minder vermogen”, vervolgt ze haar verhaal. “Vaak komen we hierachter als het pijn gaat doen vanwege een levensevent; een burn-out, een scheiding of het overlijden van een partner.”

Het zijn zaken waar je niet over na wil denken, maar wat eigenlijk wel moet. “Vrouwen worden gemiddeld 6 jaar ouder dan mannen, maar bouwen wel minder pensioen op en hebben minder vermogen”, zegt Puck over de noodzaak om het over dit onderwerp te hebben. “40 procent van de stellen gaat op een gegeven moment uit elkaar.” Volgens haar komt 76 procent van de vrouwen na zo’n levensevent voor een onaangename financiële verrassing te staan.

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Maar wanneer ben je eigenlijk financieel onafhankelijk? “Die definitie is heel persoonlijk”, legt Puck uit. “Voor de ene vrouw betekent het dat ze financieel zelfstandig en zelfredzaam is. Dat ze op eigen benen kan staan. Een andere vrouw gaat een stapje verder en ervaart financiële onafhankelijkheid als ze de vrijheid heeft om bijvoorbeeld een andere baan te nemen of op wereldreis te gaan.”

Dan is er ook nog een derde categorie: “Sommige mensen vinden dat ze financiële onafhankelijkheid bereiken als ze helemaal niet meer hoeven te werken, en kunnen leven van hun vermogen”, zegt Puck. “Daar tussenin zitten een hoop gradaties.”

De grootste barrière die vrouwen hebben om financieel onafhankelijk te worden is meestal financiële kennis. Puck merkt op dat er tot voor kort geen vrouwelijke financiële rolmodellen waren, dat financiële instellingen heel masculien zijn in hun communicatie en dat traditionele media zich heel anders op vrouwen richten dan op mannen.

“Voor vrouwen is de boodschap vaak; bedwing je koopdrang, niet te veel uitgeven hè en spaar hier en daar een paar tientjes”, zegt Puck. “Terwijl het bij mannen vaak draait om investeren, je geld voor je aan het werk zetten en rijk worden.” Dat is ook waarom Puck en mede-eigenaar Lieke met ELFIN een platform willen bieden over geld dat geen ‘Old Boys Club‘-gehalte heeft.

Financieel onafhankelijk worden?

De eerste stap om financieel onafhankelijk te worden, is volgens Puck het creëren van inzicht en het bedenken van een plan van aanpak. “Kijk naar hoeveel spaargeld je eigenlijk hebt en hoeveel pensioen je opbouwt”, raadt ze aan. “Bedenk daarnaast wat je financiële doelen zijn op de korte en lange termijn. Waar wil je naar toe?”

Pas als je dit weet kun je namelijk in actie komen en beslissen wat je wel of niet met je geld wil doen. “Als je binnenkort een huis wil kopen is beleggen bijvoorbeeld niet de beste optie en kun je beter extra hard gaan sparen”, zegt Puck.

Toch is het volgens haar wel belangrijk om niet te blijven steken op het sparen van die paar tientjes hier en daar. “Ik ben fan van een goedgevulde spaarrekening, maar beleggen is de enige manier om van je geld meer geld te maken”, zegt ze. Je hoeft ook niet meteen duizenden euro’s te investeren, beleggen kan al voor 50 euro per maand.

Het is 2022. Wat ons betreft is het hoog tijd om dat vermogensgat te dichten en niet alleen financieel onafhankelijk te worden, maar zelfs financiële vrijheid te ervaren. Let’s go!

Independent woman – Waarom je als vrouw financieel onafhankelijk zou moeten zijn

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.