Tessa Ham
Tessa Ham Money 20 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

5 financiële doelen die je voor je 30ste behaald wil hebben

De beslissingen die je maakt op het gebied van geld als je ergens in de twintig bent, kunnen je financiën voor nog vele jaren bepalen. Sterker nog, de gewoontes die je jezelf nu aanleert, zal je waarschijnlijk voor de rest van je leven behouden. Wanneer je nu financiële doelen voor jezelf bedenkt en behaald, zul je daar de rest van je leven van profiteren.

We geven vijf voorbeelden van financiële doelen die je voor je 30ste behaald wil hebben.

Financiële doelen voor je 30ste behaald

Natuurlijk zien iedereens financiële doelen er anders uit. Zo wil de één een huis kopen, de ander digital nomad worden en weer een ander vroeg aan kinderen beginnen. Het belangrijkste is dat je deze financiële doelen op papier zet en een plan van aanpak bedenkt.

Maar los van jouw unieke financiële doelen, zijn er ook vijf die iedereen voor z’n dertigste behaald wil hebben. Vaak zorgen deze voor een bepaalde mate van vrijheid én minder geldzorgen. Daar tekenen we voor, toch?

1. Een noodpotje

Een financieel doel die je zo snel mogelijk wil behalen, en zeker voor je dertigste, is het opbouwen van een noodpotje. Hierin zet je een bedrag opzij – bijvoorbeeld drie maanden aan vaste lasten – die je kunt gebruiken op een regenachtige dag. Je zal jezelf bedanken op je blote knieën als je ontslagen wordt of je auto kapot gaat en je geen geldstress ervaart vanwege je noodpotje.

2. Een fuck off-fonds

Eén stap verder dan het noodpotje is het fuck off-fonds. Dit is een spaarpotje waarmee je ongeveer 12 maanden aan vaste lasten kunt betalen. Het is de ultieme manier om zonder geldzorgen te leven en geeft je een gevoel van vrijheid. Met dit fuck off-fonds kun je bijvoorbeeld met je baan stoppen als je er echt niet meer gelukkig bent.

3. Beginnen met beleggen

Beleggen is allang niet meer alleen voor rijke mannen van middelbare leeftijd – en gelukkig maar! Hoe eerder je begint met beleggen, hoe groter de kans is op een hoog rendement. Beginnen met beleggen is daarom een mooi financieel doel die je op je dertigste behaald wil hebben.

Je zal zien dat veelgehoorde opvattingen over beleggen – je kunt het alleen met veel geld doen, je loopt veel risico en je moet veel kennis over de beurs hebben – helemaal niet waar zijn.

4. Maak van sparen een gewoonte

Een belangrijk financieel deel dat je voor je dertigste behaald wil hebben, is dat het een gewoonte is geworden om te sparen. Je weet elke maand een mooi bedrag apart te zetten en ziet dit gewoon als een vaste last. Dit doe je bijvoorbeeld door automatisch te sparen.

Het zou natuurlijk ook fijn zijn als het bedrag dat je spaart per maand gedurende je twintiger jaren steeds hoger wordt. Niet alleen omdat je salarisverhogingen krijgt, maar ook omdat je beter met geld leert om te gaan. Zoek bijvoorbeeld uit of je kunt besparen op vaste lasten, begin met een budget of ga op zoek naar andere manieren om meer te kunnen sparen.

5. Het opbouwen van je pensioen

Hè, moet je nu al denken aan je pensioen? Zeker! Het is ook niet ons favoriete onderwerp, maar het moet toch gebeuren. Net zoals met beleggen geldt, hoe eerder je aan je pensioen denkt, hoe warmer je er op je oude dag bij zal zitten.

Wanneer je bij een werkgever werkt, bouw je waarschijnlijk op deze manier pensioen op. Maar het is verstandig om zelfs dan over je pensioen na te denken. De kans bestaat namelijk dat we geen AOW meer krijgen tegen de tijd dat wij 70 jaar zijn. Of misschien wil je in de toekomst eerder stoppen met werken of op latere leeftijd één of twee dagen minder gaan werken?

Wanneer je nu begint met investeren in je toekomst, houd je deze opties open totdat je weet wat je wilt.

Waarom je nu financiële mijlpalen moet bedenken voor elke fase van je leven (en welke dan)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.