Tessa Ham
Tessa Ham Money 14 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom je nu financiële mijlpalen moet bedenken voor elke fase van je leven (en welke dan)

We hebben allemaal doelen voor ogen, dingen die we graag willen bereiken in het leven. En of jouw grote doel nou een koophuis, wereldreis, eigen onderneming of kind is: die doelen kosten vaak geld. Daarom is bedenken welke financiële mijlpalen jij in het leven wil bereiken, zo belangrijk.

Alleen als je weet wat je wil bereiken op het gebied van geld, kun je er ook naartoe werken.

Waarom je financiële mijlpalen wil stellen

“Het stellen van doelen en mijlpalen is absoluut noodzakelijk voor je financiële welzijn”, zegt Lindsay Bryan-Podvan, een financieel therapeut. “Dat gezegd hebbende: laat de verwachtingen los. Het is niet zo dat je iets op je 20ste, 30ste of 40ste per se gedaan moet hebben. Zie het meer als richtlijnen waar je eventueel naartoe kunt werken.” Zelf zal ze bijvoorbeeld nooit kinderen nemen. Sparen voor kinderen is dan ook geen financiële mijlpaal voor haar, terwijl het voor veel anderen wel een belangrijk doel is.

Linda Davis Taylor, financieel expert, legt uit waarom je deze mijlpalen het best kan indelen bij de verschillende levensfases. “Het herinnert je eraan dat je niet alles tegelijkertijd kunt doen”, zegt ze. “Maar je kunt wel alvast nadenken over wat je in de toekomst wilt.”

Op Hello Giggles delen deze financiële experts welke mijlpalen op het gebied van geld je voor jezelf kan bedenken in de verschillende fases in je leven.

Van je twintigste tot je dertigste

In deze jaren ontwikkel je gewoontes rondom geld die je waarschijnlijk de rest van je leven met je meedraagt. Dit is namelijk ook (vaak) de periode in je leven waarin je je eerste fulltime salaris gaat verdienen en vermogen gaat opbouwen.

Een financiële mijlpaal die iedereen op dit punt in z’n leven moet stellen is het opbouwen van een potje voor financiële tegenvallers. Dit betekent dat je een percentage (zoals 10 procent) van elk salaris opzij zet voor een regenachtige dag. Dit potje moet ervoor zorgen dat je in ieder geval drie maanden tot zes maanden je vaste lasten kunt betalen als je bijvoorbeeld je baan wil opzeggen.

Eigenlijk draait deze fase in je leven vooral om sparen voor grote gebeurtenissen in je leven die je misschien eind twintig, of anders in de volgende fase van je leven wil bekostigen. Hierdoor ga je inzien waarom je de zoveelste trui maar beter kan laten liggen. Geld wordt een middel om deze grote financiële doelen te behalen.

Van je dertigste tot je veertigste

Deze periode in je leven brengt waarschijnlijk een hoop veranderingen met zich mee. Misschien koop je wel je eigen huis, krijg je een kind (of meerdere) of geef je een groot feest tijdens je bruiloft. Allemaal mooie mijlpalen die je financiën op z’n kop zetten.

Daarnaast kom je er waarschijnlijk in deze fase ook achter waar je precies heen wil met je carrière en wat je hierin eventueel kunt verdienen. Ook is het goed om alvast na te denken over de toekomst: bouw je genoeg pensioen op bij je werkgever of zelf als ondernemer? Zo niet, lees je dan in op het gebied van pensioen sparen en beleggen – hoe eerder je begint, hoe beter.

Van je veertigste tot je vijftigste

De experts raden op Hello Giggles aan om in deze fase je financiële doelen in kleine behapbare doelen op te delen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat sparen voor een nieuwe auto, kun je dit verspreid over een aantal maanden of zelfs jaren doen.

Van je vijftigste tot je zestigste

Wanneer je kinderen hebt gehad, zijn deze rond deze tijd waarschijnlijk weer uitgevlogen. Dat zorgt vaak ook voor wat meer financiële ruimte. Zeker omdat je in deze fase waarschijnlijk het meest verdiend van je hele carrière. Wees niet bang om de onderhandeling aan te gaan.

Een mooie financiële mijlpaal in deze fase is het verder opbouwen van je vermogen, zodat je – hopelijk – in de volgende fase kunt stoppen met werken en kunt genieten van je pensioen. Misschien wil je bijvoorbeeld eens goed de wereld gaan verkennen. Maar het is ook goed om geld opzij te zetten voor medische kosten. Je wordt immers weer een jaartje ouder.

Een financieel plan

Wat we hiermee willen zeggen is dit: in welke fase van je leven jij je ook bevindt, het is altijd slim om vooruit te denken. Alleen jijzelf kan jouw financiële mijlpalen bedenken. De kans bestaat namelijk dat je helemaal geen kinderen wilt bijvoorbeeld. En als je ondernemer bent zien jouw ambities er misschien heel anders uit dan als je in loondienst werkt.

Ga daarom eens aan de slag met een financieel plan waarin je jouw mijlpalen opschrijft die je in je leven wil behalen en wanneer dan. Schrik niet bij het woord ‘financieel plan’, dat kan ook gewoon op een gescheurd blaadje uit een schrift zijn. Het belangrijkst is dat je jouw doelen op papier zet. Vaak geldt namelijk dat hoe eerder je hierover nadenkt, hoe makkelijker het wordt om je mijlpalen ook echt te halen.

Waarom money management een essentieel onderdeel van je self-care routine zou moeten zijn

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.