Tessa Ham
Tessa Ham Money 19 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Maak jij deze 5 veelvoorkomende financiële fouten in je relatie?

Ruzie over geld is één van de duidelijkste voorspellers van een scheiding, blijkt uit onderzoek. Om het niet zo ver te laten komen is het belangrijk dat het zo vroeg mogelijk in de relatie goed zit op dit gebied. Zorg daarom dat je deze 5 financiële fouten niet maakt in je relatie voor jouw happily ever after.

Natuurlijk vertellen we ook hoe je deze problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Financiële fouten relatie

Pas op dat deze 5 veelvoorkomende financiële fouten niet het einde van je relatie betekenen.

Niet over geld praten

De meest gemaakte fout onder koppels? Het überhaupt nooit over geldzaken hebben. En we get it: het kan best ongemakkelijk zijn om over geld te praten. Zelfs (en misschien juist zeker) met de persoon om wie je het meest geeft. Maar er is een reden waarom geld één van de meest voorkomende redenen is dat koppels ruzie maken. Wanneer je er niet over praat en geen concrete afspraken maakt, zorgt dat waarschijnlijk voor frustraties omdat jullie andere verwachtingen hebben van hoe jullie met geld omgaan.

Niet plannen voor de lange termijn

Dit is een fout die heel veel mensen maken. Niet alleen in hun relatie, maar ook op individueel niveau. Zeker wanneer je van salarisstrook tot salarisstrook leeft, is het lastig om vooruit te kijken. Maar hoe eerder je begint met sparen voor je langetermijndoelen, hoe makkelijker je het jezelf maakt.

Oneerlijk zijn over geldproblemen

Wanneer je liegt over aankopen die je hebt gedaan, is dat foute boel. Waarschijnlijk komt dat omdat je je schaamt, of omdat je je partner niet meer zorgen wil laten maken, maar toch is het belangrijk altijd eerlijk te zijn als het op geld aankomt. Het vertrouwen is namelijk weg als je partner erachter komt. Niet alleen op het gebied van financiën, maar in jullie hele relatie.

Gescheiden financiën houden

Goed, we zeggen niet dat jullie alle twee de salarissen op een grote hoop moeten gooien. Hoe jullie precies je financiën regelen, is helemaal up to you. Maar je financiën compleet gescheiden houden is geen goed idee en een veelvoorkomende fout in een relatie. Niet alleen omdat je zaken als huur en boodschappen samen moet betalen, maar ook omdat jullie op een gegeven moment samen spaardoelen bedenken waar je naartoe moet gaan werken.

Eén persoon alle verantwoordelijkheid geven

Wanneer je een serieuze relatie hebt, is het niet gek als jullie de taken een beetje verdelen. Je partner is bijvoorbeeld degene die kookt en jij stofzuigt altijd: you get the point. Vaak maken koppels ook één persoon de verantwoordelijke voor de geldzaken. Maar financiën zijn zo belangrijk, dat jullie allebei moeten weten hoe jullie er precies voorstaan.

Een goede oplossing om je relatie goed te houden bij veel van deze fouten? Af en toe een money date inplannen. Schenk een lekker wijntje in, pak er een borrelplank bij en bespreek in ongeveer 15 minuten hoe jullie ervoor staan en waar het geld deze maand aan is opgegaan. Je money date vloeit daarna langzaam over in een normale date. Wedden dat je gaat uitkijken naar de volgende?

10 vragen over geld die je aan je partner kunt stellen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.