Tessa Ham
Tessa Ham Money 23 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Let’s talk money: de ultieme guide om je geld te managen als freelancer

Wil je voor jezelf beginnen of ben je net begonnen als freelancer? Yes, gefeliciteerd! Freelancen en je eigen baas zijn heeft tal van voordelen. Toch is het ook goed om kritisch te zijn: niet iedereen houdt het vol. Stress om geld is één van de meest voorkomende redenen waarom niet.

Hopelijk helpen deze vijf tips om je zelfverzekerd en in controle over je financiën te voelen. Dan staat niets meer in de weg voor een succesvol eigen bedrijf.

Houd je persoonlijke en zakelijke financiën gescheiden

Een zakelijke rekening is een must als je freelancer bent. Zo houd je je financiën overzichtelijk. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je zorgverzekering van je persoonlijke rekening af laten schrijven en je aansprakelijkheidsverzekering van je zakelijke rekening.

Zet je belasting meteen opzij

Wanneer je in loondienst werkt, betaalt je werkgever je inkomstenbelasting (dat is het veschil tussen het bedrag op je salarisstrook en het bedrag dat je daadwerkelijk op je rekening krijgt gestort). Als freelancer ben jij je eigen werkgever en zal je dus ook je eigen inkomstenbelasting (en btw) moeten betalen.

Maak op je zakelijke rekening verschillende spaarpotjes aan, waarin je na elke factuur een percentage kunt overmaken. Denk hierbij aan btw (die je elk kwartaal betaalt), inkomstenbelasting (die je eens per jaar betaalt) en pensioen (begin zo snel mogelijk!), maar ook een potje met ‘zakelijke investeringen’. Hiervan kun je bijvoorbeeld een cursus, netwerkbijeenkomsten of een nieuwe laptop van betalen.

Zie tijd niet als geld

‘Tijd is geld’ is een bekende uitdrukking en deze geldt al helemaal als je een freelancer bent. Omdat je niet gebonden bent aan één vast salaris en vaste werktijden, kan het heel gemakkelijk zijn om tijd en geld in je mindset te veel aan elkaar te verbinden. Als je nog één uurtje doorwerkt, kun je namelijk ook één uur meer verdienen.

Dit kan het heel moeilijk maken om tijd vrij te nemen en daar ook echt van te genieten. Maar dat niet alleen: wanneer mensen niet akkoord gaan met de hoogte van je uurtarief kan dat voor een deuk in je zelfvertrouwen zorgen.

Geld is belangrijk in het leven, maar tijd ook. Bedenk daarom wat je tijd jou waard is en stel een limiet in van het aantal uren dat je per week wil werken. Een laatste tip: vergeet niet mee te nemen in je rekensom dat je niet alle uren die je in de week werkt kunt factureren. Je bent namelijk ook tijd kwijt aan bijvoorbeeld administratie.

Weet wanneer het tijd is voor een accountant

Sowieso raden we aan om lid te worden van een boekhoudprogramma. Bij sommige programma’s (zelf gebruik ik Jortt) kun je namelijk ook gratis én gemakkelijk professionele facturen sturen. Bovendien zie je dan in één overzicht hoeveel je verdiend hebt in het afgelopen kwartaal en jaar.

Heb je veel opdrachtgevers, steeds meer inkomsten en uitgaven of ben je gewoon geen numbers kind of girl? Weet dan dat het misschien tijd is voor een accountant of een betaald boekhoudprogramma. Dat kost je misschien wel geld, maar levert je ook heel wat op. Soms scheelt het je zelfs geld (omdat je accountant bijvoorbeeld alle aftrekposten kent), maar zelfs als je het geen geld scheelt, zorgt het wel voor minder zorgen en meer tijd. En dat betekent weer dat je kan doen waar jij goed in bent: jouw product of dienst verkopen.

Keer jezelf een vast salaris uit

Het is misschien verleidelijk om al je verdiensten over te maken naar je normale rekening, maar het is verstandig om jezelf iedere maand hetzelfde salaris uit te keren. Zo zorg je alsnog voor een steady salaris, zelfs als je inkomen elke maand hevig fluctueert. Voor veel mensen zorgt dat voor iets meer rust in je hoofd.

Het is namelijk zo dat je als freelancer nooit weet wanneer je opdrachtgevers je uit gaan betalen (spoiler: dat is vaak te laat) en je kan ook nooit meer 100 procent zekerheid zeggen dat een opdrachtgever je wil blijven behouden. Wat je wel 100 procent zeker weet? Dat je je huur of hypotheek en andere vaste lasten moet betalen. Jezelf een vast salaris uitkeren op een bepaalde datum zorgt ervoor dat je dit altijd kan betalen.

7 tips om je eerste klanten te vinden als je gaat freelancen

Glamour

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.