Tessa Ham
Tessa Ham Money 6 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

5 lessen over geld die we van onze favoriete tv-shows hebben geleerd

Wanneer je van plan bent een avondje op de bank te besteden met The Bold Type, Friends of Sex and the City, reken je er waarschijnlijk niet op waardevolle lessen te leren over geld. Maar als je goed oplet, zitten je favoriete tv-shows vol met financiële lessen. In dit artikel behandelen we vijf geld tips.

Zijn al die binge sessies van je favoriete series toch nog ergens goed voor.

 

Geld tips van tv-shows

The Bold Type: kies een baan waar je blij van wordt en niet voor het geld

Aan het begin van de serie is Sutton een assistente die op een mager salaris moet leven in één van de duurste steden ter wereld. Vanuit dat oogpunt zou het logisch zijn als ze de baan op de marketingafdeling met het hoge salaris genomen zou hebben. Daarom is het extra knap dat Sutton uiteindelijk voor haar passie mode kiest en daar als assistent aan de slag gaat.

The Bold Type: wees financieel onafhankelijk als vrouw

Blijkbaar kunnen we de meeste lessen over geld van Sutton leren. Want de manier waarop ze financieel onafhankelijk wil blijven van haar rijke vriend Richard is bewonderenswaardig. Ze leunt niet op een man voor haar geluk, maar weet het zelf allemaal op te lossen.

Maar 60 procent van de vrouwen in Nederland is financieel onafhankelijk en zou dus de boontjes kunnen doppen zonder financiële hulp van hun partner (of de overheid).

Friends: Praat met je vrienden over geld

De aflevering ‘The One with Five Steaks and an Eggplant’ is pijnlijk herkenbaar voor iedereen die een hechte vriendengroep heeft met mensen die allemaal verschillende budgetten hebben. In de aflevering bestellen Phoebe, Joey en Rachel een kleiner gerecht om te besparen. De rest lijkt niet door te hebben dat dit vanwege hun budget is. Uiteindelijk praten ze erover en hoewel dat ongemakkelijk is, voorkomt het in de toekomst een hoop gedoe.

Maar dat is niet de enige reden waarom je met je vrienden over geld zou moeten praten. Het is hoog tijd dat geld als gespreksonderwerp genormaliseerd wordt. We weten vaak meer over elkaars seksleven dan over de bankrekening. Onze relatie met geld verbetert als we er wat meer over zouden praten.

Friends: Wees voorzichtig met geld uitlenen aan je vrienden

Gedurende tien seizoenen van Friends leent Chandler constant geld aan Joey. Hoewel er bij de BFF’s geen gedoe om is ontstaan, moet je bij het lenen van geld goede afspraken maken. Ja, ook als het om een vriend gaat. Juist als het om een vriend gaat!

Chandler en Joey deden dat niet, en een Reddit gebruiker rekende uit dat Chandler gedurende de serie meer dan 100.000 dollar aan Joey leent. Het is bewonderenswaardig om een vriend uit de brand te helpen, maar leen niet meer uit dan je eigenlijk kunt.

Sex and the City: houd je uitgaven bij

Niet geheel verrassend kan Carrie Bradshaw ons vooral leren hoe je niet met geld moet omgaan. Er is een aflevering waarin ze zich realiseert dat ze 40.000 dollar aan schoenen heeft uitgegeven. Als je wat meer on top of your finances bent en af en toe je uitgaven door spitst (met de hand of met een budget app), zal je niet voor zulke verrassingen komen te staan.

5 ongemakkelijke situaties met vrienden over geld en hoe je ze oplost

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.