Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Geld & Carrière 15 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat jouw geldgewoonten onthullen over jouw persoonlijkheid

De één geeft geld uit alsof ze miljonair is en de ander bespaart geld alsof ze flinke schulden heeft. Iedereen gaat anders om met geld. Maar wist je dat de manier waarop jij met geld omgaat, veel kan zeggen over je persoonlijkheid. Wij gaan je inlichten over de verschillende types besteedsters en spaarders – en welke persoonlijkheden hierop aansluiten.

Onder welk type val jij?

De manier waarop je met geld omgaat, zegt veel over jouw persoonlijkheid

Er zijn verschillende manieren waarop mensen met hun geld omgaan. Wat volgens de één goed is, is volgens de ander juist onverantwoord. Hieronder staan een aantal verschillende types op het gebied van sparen en uitgeven.

De toegewijde spaarder

Ben jij een harde spaarder en zet jij bijna al je inkomsten direct op je spaarrekening? Weet jij precies waar je geld heen gaat? Dan pas jij onder het type “de toegewijde spaarder”. Karaktereigenschappen die passen bij dit type zijn zelfcontrole, discipline, zuinigheid en geduld. Je kan af en toe best streng zijn voor jezelf en denkt veel na over de toekomst.

De falende spaarder

Probeer jij net zoals de spaarder hierboven te zijn alleen pakt dit in de werkelijkheid toch altijd wat minder uit? Dan ben jij waarschijnlijk een “falende spaarder”. Je zet telkens wanneer jij je loon hebt ontvangen een groot bedrag op je spaarrekening, maar na een tijdje is het geld op je lopende rekening alweer op en wordt het geld weer van je spaarrekening afgehaald. Een aantal eigenschappen die hierbij horen zijn ontkenning, optimisme, soms onrealistisch en gebrek aan discipline.

De zorgeloze besteder

Ben jij totaal niet zuinig met je geld en geef jij je geld maar al te graag meteen uit aan dingen die je niet per se nodig hebt, dan komt de term retail therapy je vast bekend voor. Jij valt onder de “zorgeloze besteder”. Je leeft erg in het moment en bent vaak iets meer materialistisch dan andere types. Een aantal karaktereigenschappen die hierbij passen zijn spontaniteit, optimisme en weinig bezorgdheid. Mensen die veel geld uitgeven kunnen ook gezien worden als enigszins socialer, aangezien ze meer budget hebben voor sociale activiteiten.

De stress besteder

Vind jij het lastig om geld uit te geven en nog lastiger om keuzes te maken waar jouw geld naartoe gaat, waardoor je het vaak uiteindelijk toch maar niet doet, dan ben jij een “stress besteder”. Je denkt liever niet te veel na over geld, want het kan je stress geven. Vaak geniet je minder van het dagelijks leven omdat je je te veel zorgen maakt. Bijpassende eigenschappen zijn: emotioneel, houdt van plannen, kan slecht tegen druk en vermijd bepaalde dingen liever.

De bewuste besteder

De “bewuste besteder” zal door vele als de perfecte balans gezien worden. Dit type is namelijk een middenweg van alles wat hierboven genoemd is. Ze geven niet te veel geld uit maar sparen ook niet alles, ze denken goed na voordat ze een aankoop doen, maar niet te veel. Bijpassende karaktereigenschappen zijn zelfbewustzijn, verantwoordelijkheid en flexibiliteit. Je hebt je prioriteiten op orde en geniet met mate.

Dit is waarom we vaak meer geld uitgeven dan we willen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.