Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 29 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de grootse financiële issues waardoor veel jonge stellen uit elkaar gaan

Geld is een kwetsbaar onderwerp. De een praat er makkelijk over, de ander houdt de kaken stijf op elkaar. Maar in relaties kan dit een dealbreaker zijn. Als er te lang gewacht wordt met the money talk, blijkt dat veel stellen uit elkaar gaan om problemen rondom de financiën.

Uit elkaar gaan om financiën is geen ver-van-je-bedshow. Uit onderzoek van Credit Karma blijkt dat een derde van Gen Z en Millennials aangeeft weleens uit elkaar te zijn gegaan vanwege geldzaken. Wij zetten de grootste struikelpunten van jonge stellen voor je uiteen.

Geldproblemen waardoor de meeste stellen uit elkaar gaan

Als je het met je partner oneens bent over of en hoeveel geld ergens aan uitgegeven moet worden, dan kan dit voor flink wat wrijving zorgen. Om onderstaande zaken wordt het meeste ruzie gemaakt – en wil je dus op tijd tackelen.

Roekeloos geld uitgeven

Geld betekent voor veel mensen vrijheid. Het is daarom niet gek dat er ruzie ontstaat wanneer iemand binnen een relatie teveel geld van de gezamenlijke pot uitgeeft. De andere partner voelt zich daardoor beperkt.

Om dit te voorkomen bespreek jij met je partner waar wel en geen geld aan uitgegeven mag worden van jullie gezamenlijke geld.

Rekeningen verbergen

Als geld een probleem is binnen een relatie, dan wil het nog weleens voorkomen dat rekeningen en (vooral) bonnetjes verstopt worden. Bijvoorbeeld van dure aankopen of aankopen waar de andere partner het niet mee eens is.

Om dit probleem te voorkomen is communicatie, opnieuw, belangrijk. Maak duidelijke regels en houd rekening met elkaar. Als je geen rekening met elkaar wil houden wat betreft je eigen geld, spreek dan in het begin duidelijk af dat eenieder zelf bepaalt waar het eigen geld naartoe gaat.

Grote schulden

Een partner met grote schulden is voor een deel van de jonge generatie een dealbreaker. Lastig, want juist dit is de generatie waarin veel mensen een flinke studieschuld hebben. En dat deel je niet meteen op een eerste date, maar kan wel gevolgen hebben voor de verdere stappen in een relatie.

De oplossing? Die blijft lastig. Openheid werkt altijd, al snappen wij dat het hebben van schulden niet iets is wat de meeste mensen van de daken schreeuwen.

Vind jij het lastig om met je partner over geld te praten? Onze financiële redacteur Jana zet haar ultieme tips voor the money talk hier op een rij. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.