Jana Witteman
Jana Witteman Money 24 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Niet sexy, wél belangrijk: zo bespreek je geldzaken met je lover

Met levenskosten die de pan uitrijzen wordt het bijna onvermijdelijk om het óók met je lover over geldzaken te hebben. Natuurlijk echt een juicy onderwerp, maar daardoor niet minder belangrijk. En ook al overwint liefde natuurlijk heel veel: ruzie over geld gaan we liever uit de weg. Hoe je wél succesvol in gesprek gaat? Dat lees je hier.

De cijfers liegen er niet om. Van de 600 therapeuten die werden ondervraagd, ziet één derde steeds meer koppels die problemen aankaarten veroorzaakt door de stijgende kosten, schrijft The Guardian. Een ander groeiend probleem: steeds vaker vinden mensen het lastig om hun partner te verlaten vanwege financiële zorgen.

Dit doen geldzorgen met je relatie

Misschien was het tot een jaar geleden allemaal prima te rooien: een etentje hier, een cadeautje daar. Als dat ineens niet meer gaat en je moet in de supermarkt plotseling letten op de uitgaven, dan kan dat de nodige stress opleveren. Helemaal als jij en je partner – op zijn zachts gezegd – anders met geld omgaan. Misschien vind jij de financiële toekomst zorgwekkend, terwijl je geliefde geld uitgeeft alsof het aan de boom groeit. Dat kan nogal wat frictie opleveren…

Om te voorkomen dat de (financiële) bom barst: wees eerlijk. Zeg wat je vindt en voelt. En dan bedoelen we ook écht vindt en voelt. Volgens psychotherapeut Laura Duester ontstaan er door miscommunicatie allerlei (onnodige) misverstanden. “Geld is echt een taboeonderwerp. Als koppels het onderwerp eindelijk bespreken, dénken we dat er duidelijk is gecommuniceerd, maar in de praktijk heeft de partner het vaak niet echt begrepen.” Hoe goed jij en je partner elkaar ook kennen; met alleen wat subtiele hints is de kans klein dat jullie elkaar echt snappen.

Zo praat je wél over geldzaken

1. Start het gesprek vanuit jezelf

Dat is dé tip van relatieadviseur Peter Saddington.
Begin je zinnen met ik. Bijvoorbeeld: ‘Ik maar me zorgen over…’, ‘Ik vind het lastig dat…’.

2. Kies een tijd die voor allebei goed uitkomt

Voer dit geldgesprek níét vlak voordat je naar bed gaat. Misschien heb jij de hele dag nagedacht over wat je wil zeggen, je partner heeft er op zo’n moment al een hele dag opzitten. Misschien heeft hij of zij allerlei andere zorgen aan het hoofd. Dan is de kans klein dat dit uitmondt in een vruchtbaar gesprek.

3. Ga nuchter in gesprek

Ja, letterlijk. Zonder drank. Sommige mensen grijpen bij moeilijke onderwerpen het liefst even naar de fles, maar dat is niet bevorderlijk voor jullie gesprek. Geen wijntje tegen de spanning, dus.

4. Blijf in gesprek

Stop niet na één gesprek. Geld blijft een veranderlijk onderwerp. En naarmate je geldzaken vaker bespreekt, wordt het ook makkelijker. Blijf dus met elkaar in gesprek, dat kan het alleen maar beter worden.

5. Zoek hulp

Hoewel ook hier een taboe op ligt: zoek hulp. Kom je er samen niet uit? Dan is het heel wijs om iemand te zoeken die jullie kan helpen het gesprek aan te gaan. Er zijn mensen die daarvoor hebben geleerd. Wie weet kan een coach of een therapeut de boel een stuk lichter maken.

Een betere partner zijn? Deze dingen zijn belangrijk volgens een relatietherapeute

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.