Emma Toussain
Emma Toussain Geld 15 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit bedrag hebben 30-jarigen gemiddeld aan spaargeld

Je volwassen leven inrichten blijft ingewikkeld, helemaal als je begin twintig bent. Je studeert nog, je werkt misschien net full time en je moet al je rekeningen betalen. Als je jong bent en je het geluk hebt dat je ouders je financieel steunen, dan is het leven een stuk makkelijker. Hoe veel spaargeld moet je eigenlijk hebben? Dat is de vraag die vaak door ons hoofd spookt en die gaan we nu beantwoorden.

Minder goed voor je portemonnee en spaarrekening: door een nieuwe update bij iDEAL kan je nu nog sneller online shoppen.

Luister de nieuwste aflevering van onze podcast hieronder:

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Natuurlijk wil je geld voor leuke dingen, maar het belangrijkste is dat je comfortabel het leven doorloopt. Dus: genoeg geld voor de basisbehoeften en ook wat reserves als je wat klappen moet opvangen. Het geld wat je daarnaast spaart, is dan om het leuker te maken. Maar als we het hebben over bedragen.. hoe veel is eigenlijk normaal om op je spaarrekening te hebben staan? Laten we dat uitzoeken met input van cijfers van het CBS.

  • Tot 25 jaar: gemiddeld bedrag € 8,200
  • 25 tot 35 jaar: gemiddeld bedrag € 16,400
  • 35 tot 45 jaar: gemiddeld bedrag € 27,100
  • 45 tot 55 jaar: gemiddeld bedrag € 43,100
  • 55 tot 65 jaar: gemiddeld bedrag € 55,900
  • 65 tot 75 jaar: gemiddeld bedrag € 61,000
  • 75 tot 85 jaar: gemiddeld bedrag € 60,900
  • 85+: gemiddeld bedrag € 63,300

Als je naar dit lijstje kijkt, zitten 30-jarigen dus gemiddeld op zo’n €16,400 euro. En? Hoe zit jij?

Zo hoog moet jouw financiele buffer zijn

Een buffer is een bedrag wat je hebt om onverwachten en noodzakelijke kosten direct af te kunnen tikken zonder dat je daar heel veel van voelt. Geldstress zit niemand op te wachten, daarom wil je een buffertje hebben. Het Nibud heeft het over 10 procent van je netto maandsalaris. Dit is goed om aan te houden, omdat het vaak een niet al te hoog bedrag is wat je als het goed is wel zou kunnen missen. Wel is het belangrijk dat je dit dan niet gebruikt om andere dingen mee te doen.

Wil je precies weten hoe hoog jouw buffer moet zijn? Dan kan je de rekentool van het Nibud gebruiken.

Sparen voor andere dingen

Natuurlijk wil je sparen voor een buffer of voor bijvoorbeeld een huis, maar wat dacht je van een bruiloft? En dan in het bijzonder.. een buitenlandse bruiloft?! Een droom, maar wel duur. Toch? Wij vertellen je wat je precies nodig hebt aan budget voor een bruiloft in Italië met zo’n 50 man.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.