Jaime Andreas
Jaime Andreas Geld 22 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is het gemiddelde startsalaris van mensen met een mbo, hbo en wo-opleiding

Yes, het is eindelijk zover: je opleiding is afgerond en het diploma is gehaald. Nu kun je eindelijk aan de slag, hopelijk binnen het werkveld waarvoor je gestudeerd hebt. Daar hoort ook een passend salaris bij. Het gemiddelde startsalaris na het mbo, hbo of wo, is wisselend per branche, maar er is wel een gelijke lijn te trekken.

Laten we dit voorop stellen: het salaris dat je als starter ontvangt, is afhankelijk van de branche en het bedrijf waar je terecht komt. De arbeidsvoorwaarden bij kleine organisaties zijn voor starters vaak iets lager dan bij grotere bedrijven, maar zijn meestal ook minder strikt. Dat betekent dat je iets meer ruimte hebt voor onderhandelingen.

Salarissen liggen vaak binnen het gemiddelde, maar kunnen ook zeker iets hoger of lager uitpakken.

Het gemiddelde startsalaris van een mbo-opleiding

Na het afronden van een mbo niveau 4-opleiding, kun je rekenen op een startsalaris tussen €1.500-€1.800 bruto per maand. Goed nieuws voor de mbo-afgestudeerden in ICT en de techniek: voor jou ligt het salaris vaak iets hoger, rond de €2.000 bruto per maand.

Het gemiddelde startsalaris van een hbo-opleiding

Ben jij afgestudeerd op het hbo? Dan ligt het gemiddelde startsalaris tussen de €2.000-€2.500 bruto per maand. Dit geldt voor de juridische, technische, economische en medische sector. Helaas liggen de salarissen voor de creatieve branche iets lager na het hbo.

> 6 redenen om te vragen om een salarisverhoging

Het gemiddelde startsalaris van een wo-opleiding

Heb je een universitaire opleiding tot tandheelkunde gedaan? Lucky you! Uit cijfers van het UWV blijkt dat je dan het meeste kans hebt op een baan met een goed startsalaris.

Voor de meeste mensen met een wo-opleiding ligt dit salaris rond de €2.500-€3.000 bruto per maand. Heb je een diploma in communicatie of de culturele sector? Dan ligt het salaris iets lager.

Lees ook: Interessant: dít is het gemiddelde jaarsalaris per leeftijd in Nederland

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.