Jana Witteman
Jana Witteman Money 22 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Gemma (25): ‘Ik ben uitgenodigd voor een bachelor party in Parijs, maar heb geen geld’

Het is een van de mooiste momenten van je leven: een bruiloft. En daar hoort natuurlijk een memorabele bachelor party bij. Je viert de laatste dag van je ongehuwde leven samen met je vrienden of vriendinnen en je trekt alles uit de kast. De vriendinnengroep regelt samen een verrassingstrip voor de bruid, maar de een heeft een grotere portemonnee dan de ander. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Je bent uitgenodigd voor een bachelor party in een ander land, maar je hebt niet genoeg geld om het te betalen.

Naam: Gemma
Leeftijd: 25 jaar
Woonsituatie: huurstudio

Moneytalk

‘Ik ben uitgenodigd voor een bachelor party in Parijs, maar ik heb niet genoeg geld om het te betalen.’

De geldkwestie van Gemma

“Hi NSMBL!

Als klein meisje kijk je altijd erg uit naar de grote trouwdag. Je fantaseert over je jurk, locatie en natuurlijk niet te vergeten: je toekomstige partner. Dan komt de dag eindelijk aan dat iemand uit je eigen vriendinnengroep gaat trouwen en natuurlijk als vriendin wil je groots uitpakken. Je moet een jurk kopen, een trouwcadeau en je krijgt een uitnodiging voor de bachelor party – die je overigens ook deels moet betalen voor de bruid. Het is allemaal nogal een duur grapje. Nu wil mijn vriendinnengroep naar Parijs om haar laatste ongehuwde dagen te vieren. Het probleem is dat ik het geld gewoon niet heb en ik wil ook niet vragen of iemand het wil voorschieten. Ik studeer nog en heb daarnaast een bijbaantje, terwijl anderen al een vaste baan en inkomen hebben. Ik moet maandelijks heel erg op mijn centen letten.

We hebben al wel rond de tafel gezeten en iedereen vond een trip naar Parijs een geweldig idee. Natuurlijk had ik hier en daar wat andere opties gegeven, maar dat mocht niet baten. Ik durfde toen niet te zeggen dat het financieel niet haalbaar is. Eerlijk gezegd schaam ik me er een beetje voor. Als iedereen er zo naar uit kijkt en met het plan instemt wil ik ook geen spelbreker zijn. Ik wil het echt niet missen, maar hoe kan ik ervoor zorgen dat ik wel mee kan of dat de bachelor party wat goedkoper gemaakt wordt?”

Dit vindt de redactie van NSMBL

Lieve Gemma,

Super vervelend. We begrijpen heel goed dat dit niet iets is wat je zou willen missen. Het is lastig om naast je studie te sparen, wanneer je ook nog uitwonend bent. Mensen met een vaste baan hebben vaak wat meer te spenderen, dus denken dan ook groter wanneer ze op reis willen. Je kunt nou eenmaal niet in andermans portemonnee kijken. Het is echter ook lastig voor jou vriendinnen om hier rekening mee te houden als ze het in eerste instantie niet weten. Het eerste waar wij dus aan denken is dat je het toch moet bespreken met de anderen. Het zijn niet voor niks je vriendinnen, toch? Er is vast wel iemand die hetzelfde probleem heeft, maar wel met de kudde meegaat. Die voelt waarschijnlijk dezelfde schaamte en angst om een spelbreker te zijn. Het gaat er uiteindelijk om dat je samen bent en dat je het leuk hebt. Of dat nou in Parijs, Limburg of Helmond is. De bruid zou altijd blij zijn, omdat jullie het voor haar geregeld hebben. Je moet natuurlijk ook niet vergeten dat een de anderen ook een trouwcadeau en jurk moeten kopen. De bedragen zullen dus ook voor hen oplopen.

Je vriendinnen, die nu een vaste baan hebben, zijn ook wel eens op het punt geweest waar ze even de broekriem wat strakker moesten trekken. Dus ze zullen het vast en zeker begrijpen. Stel dat het toch niet anders kan en je wil niet van een vriendin geld lenen, kun je nog altijd DUO wat opschroeven. Maar je moet wel onthouden dat je dit geld uiteindelijk terug zal moeten betalen. Uiteindelijk is de trouwdag veel belangrijker dan de bachelor-party en zou de bruid het belangrijk vinden dat je die dag in ieder geval niet mist.

Hopelijk kom je er samen uit. En geniet vooral van de speciale dag!

Liefs.

Jezzie (23): ‘Moet mijn vriend meebetalen aan mijn nagels?’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.